В Молдове

De ce crapă varza și cum să eviți această problemă

Автор: AgroExpert
varza crăpată prevenire - agroexpert.md

Varza crăpată este o problemă care apare în grădina multor persoane. O varză crăpată trebuie folosită imediat, pentru că se strică mai repede.

În primul rând, trebuie să știi că de multe ori această problemă apare din cauza udării. Pe scurt, apa nu este distribuită uniform, așa că legumele ajung să crape, scrie cumsa.

Foarte importantă este și cantitatea de apă pe care o administrezi unei culturi de varză. Atunci când varza primește apă prea puțină, aceasta este absorbită mai repede de frunzele care duc lipsă de apă.

Frunzele care primesc apa cresc mai repede, așa că atunci când își măresc volumul, căpățâna verzei va crăpa din cauza presiunii. 

Ar fi bine sa știi că atunci când uzi o cultura de varză apa ar trebui să ajungă în pământ, până la o adâncime de 30 cm. Mai mult, ai nevoie de 10-12 litri de apă pentru fiecare metru pătrat pe care ai plantat varza.

Daca obișnuiești să uzi varza la timp și îi administrezi cantitatea de apă necesară, atunci ar trebui să știi și care este momentul în care aceasta trebuie recoltată.

Lăsată prea mult pe câmp, varza va creste prea mult pentru că se hrănește fără oprire, așa că atunci apare si fenomenul de crăpare al căpățânilor. 

Așadar, rezolvarea este simplă. Varza trebuie recoltată la timp, în funcție de soiul pe care îl cultivi. De obicei, primul semn că varza poate fi recoltată va fi îngălbenirea frunzelor de la bază.

Se mai poate întâmpla ca varza să fie crăpată după o perioada de seceta urmata de una cu precipitații abundente. Rădăcinile legumelor sunt dornice de apă, așa că acestea absorb o cantitate mai mare din pământ, ceea ce se traduce într-o presiune mai mare la căpățâna de varză.

Irigarea prin picurare poate fi soluția ideală pentru ca o cultură de varză să crească în mod corect. Totodată, poți mulci plantele pentru a te asigura ca umiditatea este păstrată în sol chiar și în perioadele în care temperaturile sunt extrem de ridicate.

Mare atenție și la fertilizare! Ar trebui evitată fertilizarea plantelor după ce căpățânile s-au format și încep să fie tari. Daca vrei sa administrezi îngrășăminte, ar trebui să o faci doar la începutul sezonului.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!