В Молдове

De ce sunt nemulțumiți fermierii? Situația reală privind subvențiile

Автор: AgroExpert
Expert: Вячеслав Ионицэ
De ce sunt nemulțumiți fermierii? Situația reală privind subvențiile - agroexpert.md

În anul 2023 volumul subvențiilor în agricultură au fost de 1,7 miliarde de lei sau cu 200 de milioane de lei mai mult decât a fost planificate inițial. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în ultimii 3 ani înregistrăm an de an majorarea subvențiilor alocate agricultorilor comparativ cu suma aprobată inițial.

Ioniță susține că agricultorii au cel puțin două motive să fie nemulțumiți:

Primul motiv: În 2023 peste 65% din banii alocați au fost utilizați pentru achitarea datoriilor față de agricultori din anul 2022.

„De fapt, din suma de 1,7 miliarde de lei din 2023, agricultorii au beneficiat doar de 568 de milioane de lei sub formă de subvenții curente, sau mai puțin de 1/3 din bani. Restul sumei de 1,1 miliarde de lei a mers pentru achitarea obligațiilor Guvernului față de agricultori formate încă în 2022”, susține expertul.

Cu o pondere de 66,6% a plăților pentru datoriile din anul precedent, în 2023 a fost bătut recordul absolut din istoria noastră. Anti-recordul precedent fiind stabilit în 2021, când suma alocată pentru plata datoriilor mai vechi a fost de 50%. Astfel suma primită de agricultori în 2023, cu excluderea plăților pentru datorii mai vechi ale Guvernul, a fost cea mai mică din ultimii 6 ani, fiind similară cu cea primită în anii 2016-2017.

Motivul doi: Inflația și creșterea prețurilor a devalorizat subvenția primită.

„Este evident tuturor, că suma de 568 de milioane de lei alocată în 2023 nu poate fi comparată cu suma de 562 de milioane de lei alocată în 2016. De atunci până în prezent, prețurile în Moldova au crescut cu peste 80%. Pentru a compara subvenționarea în agricultură cu alți ani, trebuie să ținem cont nu doar de suma alocată anual, fără datoriile plătite pentru anii precedenți, dar și de rata inflației”, subliniază expertul.

Realizând aceste calcule, Veaceslav Ioniță punctează că în ultimii 7 ani, doar în 2 ani (2018 și 2020) subvenționarea agricultorilor a cunoscut o creștere reală, față de anul precedent. În 2023 s-a înregistrat cea mai mare scădere din toți anii analizați începând cu 2010.

„Subvenționarea în valori reale în 2023 a fost cu 45% mai mică decât în anul precedent și a constituit doar 56% din subvențiile real alocate în 2016. De fapt, în toți acești ani, subvențiile real alocate pentru agricultori au fost mai mult sau mai puțin egale cu cele din 2016, excepției fiind anul 2023, când ele au atins minimul din perioada analizată. Analiza noastră nu cuprinde alte aspecte importante cum ar fi: scăderea prețurilor la produsele agricole vândute, cursul valutar nefavorabil agricultorilor, quasi monopolurile la export și multe alte probleme, care luate împreună au generat această criză din agricultură”.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!