В Молдове

Decizia ANSA referitor la necesitatea înregistrării apicultorilor

Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a organizat o ședință online cu reprezentanții Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociației Exportatorilor de produse Apicole din Republica Moldova, în cadrul căreia a fost abordate aspectele privind implementarea noilor prevederi ale Legii nr. 221/ 2007 privind activitatea sanitară veterinară, precum și prevederile Ordinului ANSA nr. 15/2020 Cu privire la aprobarea Regulamentului de înregistrare sanitară veterinară a activităților agenților economici.

Vasile Dolghieru, președintele AEPAM este satisfăcut de propunerile ANSA, care ”simplifica oficializarea activității apicultorilor și care nu afectează siguranța alimentelor. Ceea ce propunem noi nu contravine inițiativelor ANSA, însă, dorim să concretizăm - câte stupi de albini se consideră doar pentru familie și de la ce număr de stupi trebuie să notifice și obține certificate de comercializare?, a solicitat Vasile Dolghieru.

Directorul General ANSA, Vladislav Cotici, precizează că înregistrarea sanitar veterinară se eliberează pe un termen nelimitat și este gratuită.

”Obligația de a deține autorizare/înregistrare sanitară veterinară o poartă doar agenții economici care desfășoară cel puțin una dintre activitățile menționate în anexa nr. 6 a legii menționate, fiind punctat faptul că Legea nr. 845/ 1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi reglementează clar activitatea agenților economici care desfășoară activitate de antreprenoriat în Republica Moldova, a declarat Vladislav Cotici.

Vitalie Carauş, șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSA a menționat că activitatea de creșterea albinelor și producția de miere și ceară de albine se regăsește la poziția 01.49 al Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei (CAEM Rev. 2).

Astfel, la moment, mierea de albini este printre puținele produse de origine animală care se exportă în Uniunea Europeană, și pentru a păstra în continuare accesul pe această piață este important să respectăm cu strictețe cerințele sanitare veterinare, cerințe care se impun și în cazul plasări pe piața internă a cestui produs.

Vladislav Cotici, Directorul ANSA a mai declarat că eliberarea certificatului sanitar veterinar (F2) pentru mierea de albini rămâne în continuare aceiași așa cum este descrisă în Ordinul ANSA nr. 270/ 2018 cu privire la eliberarea certificatelor sanitar- veterinare pentru mierea de albini.

Conform acestui ordin, eliberarea certificatului sanitar veterinar (F2) pentru mierea de albini se va face în baza datelor/ informațiilor:

  • situația epizootică din teritoriu;
  • înregistrările din pașaportul prisăcii;
  • declarația pe proprie răspundere a apicultorului;
  • expertiza sanitară veterinară a mierii și rezultatele examenelor de laborator conform cerințelor Hotărârii Guvernului nr. 661/ 2007.

În urma discuțiilor dintre reprezentanții ANSA, MADRM și asociațiilor de profil, s-a stabilit necesitatea revizuirii cadrului normativ și înaintarea propunerilor de modificare a acestuia astfel încât să fie creat un climat favorabil dezvoltări domeniului apicol, ramură destul de importantă a agriculturii și a economiei.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: ANSA.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!