В Молдове

Delicii de sezon: Tarabe cu căpșuni și cireșe la Cămara Fest

Автор: Lidia Danila
Tarabe cu căpșuni și cireșe la Cămara Fest - agroexpert.md

Tarabele pline cu căpșuni suculente și cireșe dulci au fost punctele de atracție principale ale târgului Cămara Fest. Producătorii locali, mândri de recoltele lor, au adus cele mai bune fructe, oferind vizitatorilor posibilitatea de a savura produse proaspete și de calitate.

Producătoarea din Călărași, Elena Tertiuc, cultivă căpșuni atât în sere, cât și în teren deschis. Aceasta a subliniat că deși seceta a afectat recolta, temperaturile ridicate au contribuit la o calitate superioară a căpșunilor.

„Suntem în plin sezon de recoltare. Urmează să facem niște calcule după ce finalizăm recoltă, dar preconizăm că vom culege mai puțină roadă la hectar în acest an din cauza secetei. Căpșunile sunt foarte gustoase anul acesta din cauza căldurilor, pentru că ea iubește soarele, un timp uscat. Comparativ cu anul trecut, prețurile sunt la fel. După părerea mea este un preț accesibil pentru consumatori”, susține aceasta. 

Totodată, la câțiva metri distanță, erau prezentate căpșuni din raionul Căușeni. Potrivit producătoarei, Veronica Malcocean, produsele nu sunt apreciate din cauza importurilor.

„Anul acesta avem o mare problemă cu căpșuna din punct de vedere al importului ca vânzare și plus cantitatea este foarte mică. Dorim un control mai aspru al importului. Așteptăm să ajungă pe tarabe produsele noastre cu speranța că vom acoperi cheltuielile, dar ajungem și căpșuna este depreciată,” a precizat Veronica Malcocean.

Ea a mai adăugat că prețul primei căpșuni variază între 100 și 130 de lei, iar din cauza importurilor, a fost nevoită să vândă o cantitate mare de fructe angro la un preț de 10 lei.

În schimb, Cristina Postevca, producătoare din satul Negrești, raionul Strășeni, a adus cireșe la târg. Aceasta raportat o recoltă foarte bogată de cireșe anul acesta.

„Anul acesta este o roadă foarte bogată comparativ cu anul trecut. Cireașa este mai mășcată, mai dulce și se vinde foarte repede, chiar dacă prețul este mai mare”, declară producătoarea.

Vizitatorii au mai fost întâmpinați de standuri pline cu cele mai gustoase legume, vinuri mari de la crame mici, brânzeturi și cașcavaluri speciale, produse apicole, mezeluri și multe alte bunătăți toate crescute și produse de micii producători locali.

Cămara Fest s-a desfășurat în weekendul 25 - 26 mai, pe esplanada bulevardului Mircea cel Bătrân, intersecție cu Petru Zadnipru.

Târgul este organizat de EUROCIVIS - Asociația femeilor din agricultura și turismul Republicii Moldova. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri diverse.

AGROEXPERT este partener media al târgurilor Cămara Fest.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!