В Молдове

Dorina Sorochin: ”Green Up Mom” promovează folosirea ambalajelor ecologice și diminuarea deșeurilor

Dorina Sorochin crește trei băieți, este o activistă ecologică și dezvoltă o afacere socială bazată pe producerea ambalajelor ecologice, produselor de igienă casnică, cu implicarea altor mămici care nu au posibilitate să se angajeze în câmpul muncii. Inițiativa a intitulat-o sugestiv, ”Green Up Mom”, pentru că are menirea de a reduce deșeurile aruncate în natură și oferă altor mămici o activitate cu o finalitate de lăudat.

Dorina Sorochin este fondatoarea Asociației Obștești „Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, având o experiență de antreprenoriat social de câțiva ani, totuși în prezent fiind afectată de iresponsabilitatea unor oameni față de mediu, a decis să promoveze o alternativă la pungile de plastic, la ambalajele aruncate peste tot în natură și să ofere unele articole ecologice.

”Am fondat Asociația Obștească „Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă” cu un an în urmă, deși problema ce ține de renunțarea la pungile de plastic sau în general cantitatea de deșeuri pe care o producem, mă preocupă încă de când am devenit mama. Am început cu pași mici, prin adoptarea unor reguli simple acasă, la cumpărături, în societate pentru a trăi în armonie cu mediul. Una dintre ele a fost renunțarea la ambalajele de unică folosință și crearea punguțelor și huselor reutilizabile pentru familia mea. Treptat, am observat că există interes și cerere pentru aceste produse. Noi nu producem industrial, ci sustenabil, cu grijă față de mediu și societate, mai ales că din păcate nu prea găsesc surse financiare care mi-ar permite achitarea unui salariu stabil mămicilor care sunt implicate în proiect” ne-a comunicat Dorina.

Denumirea de ”Green Up Mom” vine de la faptul, că în proiect sunt antrenate câteva mămici solitare, cu mulți copiii sau cu anumite dizabilități, care chiar nu au posibilitate să fie angajate în câmpul muncii.

”Am fost destul de atentă atunci când am ales mămicile meșterițe, selectându-le în funcție de abilitatea pe care o dețineau: unele sunt croitorese,altele tricotează, brodează sau chiar pictează. Am oferit prioritate persoanelor cu o situație vulnerabilă sau celor cu dizabilități. Fiecare dintre ele lucrează de acasă, iar eu am grijă de aprovizionarea cu materiale, designul de produs, livrare, administrarea campaniilor de conștientizare și a atelierelor comunitare. În prezent sunt 5 mămici împreună cu care producem gamă variată de pungi ecologice gen torbe/ traiste din plasă, dar și din textile pentru transportare, depozitare și stocarea diferitor articole, de asemenea produse de uz casnic precum gelul de veselă și detergentul bio. Din motiv că nu le pot oferi stabilitate financiară, lucrează câte două în rotație. Și eu mă implic alături de ele, am și o doamnă în vârstă care nu se poate angaja, din păcate” ne-a explicat Dorina.

Astfel nu putem vorbi de cantități mari de pungi produse în cadrul proiectului ”Green Up Mom”, în schimb acestea sunt confecționate fie la dimensiunile standard, fie la cerințele clientului, personalizate, cu broderii sau pictate  manual.

”Noi coasem în loturi, câte 80-100 de seturi a câte 5 pungi din plasă și câte 40-80 de pungi textile pe săptămână, în funcție câte mămici lucrează. Din motiv că au crescut importurile de pungi eco-friendly, cererea nu este așa de mare, dar oricum avem persoane care apreciază ceea ce facem și vor să ne susțină activitatea. Ne-am înregistrat pe platforma IarmarEco, pentru a lua legătura directă cu cumpărătorii noștri. Am avut câteva puncte stabilite de ridicare stabilite a comenzilor, însă recent contractele au expirat și nu am reușit deocamdată să le reînoim” ne-a povestit Dorina.

 

Anul trecut AO „Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă” a beneficiat de un mini-grant oferit de EcoVisio, bani din care au reușit să procure utilajul necesar pentru munca mămicilor.

”A fost acceptată partea tehnică, astfel datorită grantului am cumpărat 2 unități tehnice de cusut, iar ca materie primă în mare parte noi folosim diferite materiale reciclate. De asemenea, mai nou am început să confecționăm articolele noastre din resturi textile donate de ateliere, din haine mai vechi, din care facem în special covorașe. Dar ceea ce a fost util este că noi am reușit să organizăm și câteva ateliere, la care participanții folosind aceste unități de cusut, au învățat cum să își confecționeze singuri câte o pungă pe care au luat-o acasă. Totodată așa noi am pregătit formatori noi, care promovează tot ce învață de la noi. Îmi doresc mult să avem un atelier cu un sediu, unde am putea desfășura toate aceste activități, acum totul gestionez de la distanță, cu măsurile impuse de situația din țară, dar sperăm că lucrurile se vor schimba spre bine”.

Am putea să le numim pe mămicile din cadrul proiectului”Green Up Mom” - Ambasadoare ale unui stil de viață armonios cu natura, pentru că ele promovează diminuarea producerii de deșeuri și îndeamnă la utilizarea unor articole din materiale ecologice și produse bio.

”Ne-am bucura enorm dacă prin exemplul nostru, tot mai multe persoane vor adopta acest mod de viață, nu este atât de simplu să se conștientizeze că având grijă de mediul în care trăim, avem grijă de fapt de noi, de familiile noastre. Sper foarte mult să reușim să avem o continuitate la inițiativele noastre, să găsesc o sponsorizare sau să pot beneficia de un grant nerambursabil ca să putem continua ceea ce am început și să mărim numărul mămicilor implicate în confecționarea pungilor eco-fiendly autohtone” a menționat Dorina.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!