В Молдове

Două Asociații vor produce energie regenerabilă pentru a iriga terenurile agricole

Автор: AgroExpert
AUAI irigare energie regenerabilă - agroexpert.md

Primele Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) au demarat lucrările de montare a instalațiilor de producere a energiei regenerabile, datorită investiției de circa 1,3 milioane de lei oferite de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală.

Cele două asociații: AUAI Prutenii II și AUAI Criuleni întrunesc 230 de agricultori în calitate de membri și vor utiliza energia produsă în procesul de irigare a peste 2 mii de hectare de teren din aria sistemelor centralizate de irigare administrate de acestea.

Deși tot mai mulți agenți economici din țară efectuează tranziția la surse regenerabile de energie, o serie de obstacole de ordin financiar și instituțional nu au permis până în prezent AUAI să beneficieze de suport pentru valorificarea surselor regenerabile de energie.

AUAI au o formă juridică specifică de organizare, majoritatea programelor de finanțare a energiei verzi nu consideră AUAI drept entități eligibile. De asemenea,  AUAI încă nu au experiență de efectuare a investițiilor în comun, astfel băncile comerciale sunt reticente să finanțeze investițiile fără garanții sau avantaje adiționale.

Reprezentanții Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare afirmă că, energia electrică produsă de instalațiile fotovoltaice va fi utilizată inclusiv în sezonul curent, având în vedere faptul că din cauza schimbărilor climatice și a precipitațiilor insuficiente, fermierii solicită servicii de irigare, inclusiv în luna noiembrie.

Totodată, lipsa unor alternative de producere a energiei electrice în situația crizei energetice cauzată de războiul din Ucraina, generează riscuri de sistare a irigării în lunile aride, când seceta pune în pericol volumul și calitatea recoltelor.

În același timp, reducerea cheltuielilor pentru energie electrică în procesul irigării și optimizarea cheltuielilor în prețul final al producției agricole autohtone, poate fi atins doar prin implementarea proiectelor de modernizare a infrastructurii Sistemelor Centralizate de Irigare, de rând cu proiectele de eficientizare a acestora din punct de vedere energetic.

În medie, o AUAI din Moldova consumă anual peste 425 de mii de kWh pentru pomparea a peste 577 de mii de m3 de apă pentru irigare. Iar, ponderea costurilor pentru energia electrică în formarea tarifului per 1m3 de apă utilizată la irigare ajunge până la 60 la sută, ceea ce constituie o presiune considerabilă asupra fermierilor. Energia alternativă produsă le va permite asociațiilor să eficientizeze ponderea costului pentru energia electrică în formarea tarifului per m3 cu până la 30 la sută.

Ulterior, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală va susține alte două AUAI în efectuarea investițiilor în producerea energiei regenerabile.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!