В Молдове

Dronele agricole – soluția agriculturii de precizie pentru fermierii care vor să facă economii pe tehnica agricolă costisitoare

dronă agriclutură pulverizare - AgroExpert.md

Inovația și progresele tehnologice se remarcă tot mai mult în practicile agricole ale fermierilor. Integrarea tehnologiei în agricultură simplifică viețile oamenilor și îmbunătățește constant productivitatea activităților agricole. Transformările constante prin care a trecut agricultura în ultimii ani au arătat că implementarea unui sistem de management agricol contribuie la o producție eficientă, durabilă și profitabilă. Or, dronele sunt inovația, care aduc economii simțitoare fermierilor.

Victor Camerzan de la ElitAgroTehnologie susține că dronele sunt utilizate pentru tratamente culturilor de câmp atunci când agricultorii nu au posibilitatea de a face lucrările cu mașinile de erbicidat. Este vorba de cultura de rapiță în ultima fază de dezvoltare, floarea soarelui și porumb.

„În România dronele se bucură de un mai mare succes, în timp ce în Republica Moldova există un grad de reticență. Se explică prin necunoaștere, însă agricultorii care vor să facă economii le utilizează. Dronele sunt pentru culturile de câmp dar și cele multe anuale ”

Camerzan spune că o dronă utilizează 30-40 litri la hectar, în timp ce un utilaj de erbicidat - o tonă de apă. E o economie considerabilă de apă. „Pentru culturile de câmp o dronă costă 17-18 mii de euro și include 3 seturi de bateri și stația de încărcare. Avantajul pentru fermieri este că sunt subvenționate cu 50% sau nu mai mult de 200 mii de lei din cotul utilajului.”

Referindu-se la reticența fermierilor moldoveni, Camerzan spune că aceștia se uită sceptic că dronele utilizează foarte puțină apă comparativ cu celelalte utilaje. Totodată, agricultorii sunt reticenți și la faptul că nu pot opera cu drona.

„Este un utilaj automat, funcția operatorului este de a monitoriza cum sunt făcute lucrările pe teren. E necesar să fie făcut conturul terenului, iar drona deja își ajustează înălțimea de zbor în funcție de relief și dozaj. Nu poate concura o mașină autopropulsată de 300 mii de euro cu o dronă de 17 mii de euro. Două drone au o eficacitate cât o autopropulsată și o economie de câteva zeci de mii de lei pe zi. Nu  mai e nevoie de o flotă de tractoare implicate care să aducă apă pe câmp”, a punctat Victor Camerzan.

Evghenii Șvacico de la Agroprofi afirmă că utilizarea dronelor cu pulverizare devine din ce în ce mai răspândită pe zi ce trece, aduce multe avantaje diferite din punct de vedere economic și ecologic. Rezultatele eficiente în aplicațiile de pulverizare cu drone realizate de ingineri agricoli, personal tehnic, fermieri, autorități locale și producători de inputuri agricole accelerează tranziția noilor utilizatori la această tehnologie. Produse cu diferite caracteristici tehnice pentru diferite obiective și scopuri, tipurile de drone își îndeplinesc cu succes sarcinile în fiecare regiune a țării noastre și în fiecare tip de cultură. Principalele beneficii ale pulverizării cu drone pot fi enumerate după cum urmează:

„Datorită utilizării dronelor de pulverizare agricole, produsele agricole de pulverizare aplicate uniform și echilibrat arată efectul maxim în lupta împotriva bolii sau dăunătorilor țintă. Produsul, care ajunge în întreg câmpul sau grădină, pe cultură, și în toate organele vegetative precum crengile, frunzele, tulpinile și mugurii în cantități egale și echilibrate, ajută la minimizarea pierderilor de producție arătând un succes mai eficient în controlul agricol”, explică Șvețco.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!