В Молдове

Elena Rojenco: Toate ingredientele folosite în crearea produselor organice trebuie să fie naturale

Elena Rojenco din orașul Tiraspol este creatoarea unui brand de cosmetică organică, fără adausuri de conservanți sau alte substanţe chimice.Fiecare produs conţine combinații personalizate de uleiuri eterice și extracte din diferite plante medicinale, atent recoltate, procesate manual şi supravegheate în perioada de măcerare. Creatoarea susține că toate produsele sale sunt după rețete vechi, pe care le-a adunat și verificat pe parcursul ultimilor 20 de ani, îmbunătățite desigur cu elemente inovatoare.

Pentru a păstra puritatea naturii este nevoie de pricepere, măiestrie, pasiune şi multă răbdare, căci natura este extrem de greu de reprodus în laborator, susține creatoarea de cosmetică organică.

”Pasiunea pentru frumos, precum şi dorinţa de puritate în metodele de îngrijire a pielii sunt motivaţia care m-a stimulat în călătoria începută acum mai bine de 20 de ani, în domeniul frumuseții.De fapt, din copilărie strângeam plante medicinale, iar ceea ce încerc să promovez de fapt este reîntoarcerea la natură, prin reţetele de înfrumuseţare moştenite de la bunici, la tradiţii, desigur cu inovațiile din prezent. Utilizarea la scară largă a substanțelor chimice în industria cosmetică îi face pe mulți consumatori să-și îndrepte atenția spre produsele organice, realizate manual din plante și alte ingrediente de origine naturală, care sunt mult mai sănătoase, nu dăunează organismului. Consider că toate ingredientele trebuie să fie natuale, mai ales că beneficiile sunt uimitoare” ne-a explicat Elena Rojenco.

Povestea antreprenoarei care a ales domeniul cosmeticii organice a început datorită pasiunii sale pentru parfumuri, cale pe care a urmat-o la o școală din Rusia.

” Am avut norocul să fiu ucenica renumitei Janna Gladcova,considerată una dintre cele mai bine cotate experte în parfumerie, care a avut contribuții la crearea unor parfumuri pentru branduri celebre printre care și Calvin Klein. Ulterior am decis să studiez și la școala de cosmetică, la fel în Rusia. Apoi destinul m-a supus unor intervenții chirurgicale, perioadă când organismul meu a fost îmbibat cu numeroase preparate chimice, cu efecte grave asupra pielii și nu numai. Aveam o alergie severă și practic din dorința de a găsi soluții pentru problema mea, am creat primele produse. De fapt apariția acestor creme, șamponuri, săpunuri și tot ce produc acum sunt rezultatul unor cercetări pe care le-am făcut ani de zile” ne spus Elena.

Starea sănătății sale a motivat-o să opteze numai pe ingredientele naturale și pe rețete testate chiar pe propria sa piele.

” Am avut dorința de a merge în India, unde foarte bine se vindecă multe boli datorită priceperii de a folosi darurile naturii. Eram internată în spital pentru tratament, dar paralel studiam tot ce înseamnă ”Ayurveda”, care de fapt este cel mai vechi sistem de medicină din lume. Le povestesc tuturor că atunci când noi folosim cosmetica produsă cu adausuri chimice, treptat cauzăm o colectare de toxine în organism care la moment dat, vor da de știre prin anumite boli. Sunt foarte sensibilă la orice ingredient care nu este natural, alergia mea apare în câteva minute și prin urmare toate produsele pe care le promovez sunt naturale 100%, fără substanțe chimice. Recent am avut o întâmplare când am fost în Turcia și mi s-a propus o mască hrănitoare pentru tenul feței și imediat după aplicare, mi s-a înroșit toată pielea, deci nu era sută la sută naturală, avea un stabilizator sintetic ” a menționat Elena.

Primul produs a fost șamponul din petale de trandafir pe care l-a creat pentru o prietenă apropiată, care i-a mărturisit că are o problemă gravă, simte că își pierde podoaba capilară.

” Am experimentat mult până am obținut produsele așa cum le avem acum. Dar în momentul când am aflat că prietena mea are nevoie de un ajutor, am creat șamponul din trandafir- primul meu produs cu ingrediente franțuzești. Acum materia primă este numai din străinătate, dar și autohtonă, pentru că strâng plantele sezoniere cu mare grijp, chiar și florile de toporași, căci au niște proprietăți excelente. Merg cu prietenii când apar florile în pădure și strângem pentru a le putea transforma în creme și alte produse cu atâtea beneficii pentru organism.Gama de plante pe care le folosesc este mare, mulți preferă produse cu lavandă, salvie, cu frunza de dafin, calendulă, romaniță, pojarniță, floarea de tei, dar vreau să vă spun că orice specie de plantă poate cuprinde sute de compuşi chimici, biologic activi, recunoscuţi foarte uşor de către organismul nostru. Un produs de sinteză nu este la fel de rapid acceptat de către piele sau, în multe cazuri, nu este acceptat deloc. Avantajul major al extractelor din plante pe care le utilizez în compoziţia produselor este că au o penetrabilitate foarte mare, sunt recunoscute rapid de către organism şi deţin o compoziţie chimică foarte variată, bogată în principii active. Nu produc în cantități, fiindcă pentru a avea materia primă necesară, am nevoie de toate cele patru anotimpuri, pentru a obține o combinație într-adevăr valoroasă“, a declarat Elena.

Un alt detaliu de ce produsele organice sunt produce în cantități reduse este termenul de valabilitate cu mult mai mic decât alte produse cosmetice.

”Nu în zadar o numesc ”cosmetică vie” pentru că toate conțin ingrediente naturale precum uleiurile vegetale proaspăt stoarse, extracte din plante, fructe, produse apicole, uleiuri esențiale naturale aromaterapeutice. Am o colaborare destul de bună cu o companie rusească de la care cumpăr anumite ingrediente care asigură stabilizarea și ajută la păstrarea compoziției pe care o produc. Deseori ambalajul este destul de mic, din motiv că durata de păstrare este de la 1-2 luni pentru creme, pe care oricum recomand să fie ținute în frigider pe durata utilizării. În cazul săpunurilor și a șamponului, durata folosirii este mai lungă de 3-6 luni, dar oricum este de dorit de folosit mai repede pentru că uleiurile esențiale își pierd efectul. Desigur este un lucru știut că toate companiile mari de produse cosmetice folosesc adausuri chimice pentru cantitățile uriașe pe care le produc și pe care nu știu când le vor vinde, desigur producătorii care pretind că au cosmetica organică, probabil au adausuri nu așa agresive ” ne-a explicat Elena .

Din motiv că dorește să-și mențină vie pasiunea sa pentru parfurmuri, Elena Rojenco periodic mai creează și parfumuri în formă de pudră, la fel fără adausuri chimice. Iar recent, creatoarea de cosmetică organică a beneficiat de un grant din partea Suediei și PNUD Moldova pentru dezvoltarea afacerii, fiind una din cei 21 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului care au obținut asistență financiară în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Echipamentele moderne și vitrinele specializate achiziționate îi oferă acum condiții optime pentru a păstra valoarea nutrienților și calitatea produselor sale.

” Am apelat la ajutorul Suediei și PNUD, iar datorită  grantului oferit, am procurat diverse echipamente pentru procesul de crearea și păstrare a produselor cosmetice. Am cumpărat râșnițe care îmi sunt necesare la măcinat componentele, voi produce deja și ulei presat la rece din semințe de dovleac și de lavandă, pe care înainte îl cumpăram. De asemenea, am făcut rost și de un cuptor care îmi ajută să încălzesc uleiurile la o anumită temperatură pentru a deveni folositoare, fiecare temperatură este tratată diferit atunci când pregătesc compoziția miraculoasă” ne-a recunoscut Elena.

Asistența oferită i-a deschis calea și pentru alte oportunități. Acum antreprenoarea planifică să-și vândă produsele cosmetice în cadrul unui magazin din orașul Tiraspol, iar în viitor să-și exporte marfa în mai multe țări, inclusiv din Uniunea Europeană.

” Din cauza pandemiei, produsele acum se vând numai în țară, dar mi-aș dori să le pot și exporta pe viitor. Vom crea și un site pentru a le putea promova, totodată vom crea și niște etichete potrivite pentru recipientele cu produse organice. Unul dintre cele mai solicitate produse este pasta cremoasă, obținută din plante ierboase și argilă, folosită pentru curățarea pielii, dar și hrănirea acesteia, fiind cu dublu efect, care înlocuiește săpunul, crema şi masca hrănitoare. Vom lansa desigur și produse noi, cum ar fi cele din boabe de cafea și din semințe” a mai spus Elena Rojenco.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!