В Молдове

Elevii de la Colegiul Agricol din Soroca ajută fermierii la culesul prunelor

Автор: AgroExpert
agricultori elevi cules prune - agroexpert.md

Lipsa brațelor de muncă rămâne o problemă majoră pentru producătorii agricoli. În satul Șeptelici, din raionul Soroca este în toi culesul prunelor, însă antreprenorii nu reușesc să le strângă la timp. Astfel, un fermier a găsit soluția la Colegiul tehnic agricol din municipiul Soroca, scrie moldova1.

Constantin Andriuța deține o livadă de pruni de 8 hectare. Fructele sunt tocmai bune de cules, însă antreprenorul nu are suficiente brațe de munca. Deși oferă zilierilor câte 300 de lei pe zi, lucrători harnici sunt tot mai greu de găsit. Din fericire, în ajutor i-au venit elevii de la Colegiul tehnic agricol din municipiul Soroca, care s-au oferit sa muncească în câmp.

„Astăzi suntem prima zi pe câmp și muncim alături de muncitori din sat. Astfel ne dezvoltăm și noi abilitățile de muncă pentru că suntem viitorii muncitori, pentru că învățăm la Colegiul Agricol”, a spus un elev.

„E bine că avem și o practică și avem și un bănuț pentru noi, că pentru asta suntem plătiți. Avem o normă: zilnic trebuie să strângem 30 de lăzi de persoană”, a menționat un alt elev a Colegiul Agricol din Soroca.

Elevii lucrează conform unui grafic stabilit și sunt și remunerați. Producătorul agricol a încheiat în acest sens un contract de muncă cu administrația școlii. Elevii sunt însoțiți zilnic de către un profesor.

„Dăm o mână de ajutor la strânsul roadei, facem abilități practice la elevii noștri. Cu elevii trebuie de lucrat ca să poată produce o producție calitativă, să poată ridica viitorul, să poată obține o producție calitativă și pentru asta mulțumim domului antreprenor că avem o colaborare foarte bună”, susține profesorul Mihai Verbițchi.

Agricultorul Constantin Andriuța precizează că a scris o solicitarea către Colegiul Agricol cu o rugăminte ca studenții să-l ajute la recoltare, deoarece nu reușește să recolteze roada la timp.

„Studenții practică munca în câmp, văd cum cresc prunele și în felul acesta avem o colaborare, un contract ca să ne ajute, câteva zile. Sunt remunerați după înțelegerea din contract, la sfârșit vor primi suma de bani la care am convenit și o să fie mulțumiți. Și noi vom fi mulțumiți că am strâns roada la timp”, specifică agricultorul Constantin Andriuța.

Orele de studii pentru elevii care muncesc pe câmp vor fi recuperate în zilele de weekend.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!