Pe durata iernii 2021-2022 au fost puține precipitații, dar am avut parte de temperaturi pozitive, cam peste limita normală pentru lunile februarie și martie. Meteorologii au anunțat în aprilie o perioadă cu oscilații termice, furtuni și înghețuri târzii. Fiecare agricultor încearcă să compenseze costurile pentru însămânțare, dar și să facă față schimbărilor climatice pretențioase, care își spun cuvântul an de an, prin experiența și tehnologia modernă pe care o aplică. În luna aceasta se face semănatul porumbului, culturii de florea-soarelui, de soie și de sorg. Totuși nu toți fermierii s-au grăbit să înceapă lucrările de însămânțare a terenurilor agricole.
Administratorul companiei „Roua Piersicului”, Eugen Adam din satul Tochile-Răducani, raionul Leova, care gestionează peste 3 mii de ha, având o experiență de peste 7 ani în agricultură și care implementează cu succes noile tehnologii de pe piață, ne-a comunicat că a decis să amâne puțin demararea campaniei agricole de primăvară pentru a evita potențialele pierderi financiare.
”Campania de semănare de primăvară ar fi trebuit să fie începută, însă anume oscilația temperaturilor ne-a oprit din intenția de a începe semănatul săptămâna trecută. Chiar dacă suntem gata de procedură din punct de vedere tehnic, în proporție de 95%, vom aștepta să avem o normalizare a vremii. Temperaturile negative ce s-au anunțat pe timpul nopții, dar și vântul care persistă de câteva zile, ne-a pus pe pauză. Sezonul acesta este destul de diferit la aspectul financiar, oricare deviere necalculată în funcție de condițiile meteo, ne va costa foarte scump. Prin urmare încercăm să excludem la maxim riscul culturilor pierdute” a explicat Eugen Adam.
Oscilația de temperatură afectează creșterea firească a culturilor, tulpinile devin mai ușor de îndoit, însă cel mai periculos fenomen este apariția înghețurilor târzii. La cultura de grâu, vârfurile frunzelor capătă o culoare galbenă, în timp ce la rapiță pot apărea crăpături în zona inferioară a tulpinii. Totuși Eugen Adam susține că starea culturilor de toamnă este relativ bună, deși o anumită porțiune semănată posibil că va avea nevoie de reabilitare.
”Din totalul de 700 de hectare semănate cu grâu, rapiță și orz, 70 % sunt într-o stare satisfăcătoare, pe când 30% sunt sub semnul întrebării, chiar dacă am aplicat fertilizanți pe toată suprafața. Din totalul de grâu semănat, 15% din suprafață nu arată prea bine, poate îl vom trece sub porumb, vedem. Deocamdată nu am decis dacă vom păstra culturile de toamnă pe acea suprafață sau vom însămânța din nou. Orzul și rapița arată bine, pe când grâul nu prea. Pentru semănăturile de primăvară, avem 3000 de hectare planificate, pe 1000 de ha vom semăna floarea-soarelui și pe 2000 ha vom avea porumb. Dacă în alți ani puteai să îți permiți să comiți greșeli, acum nu avem această opțiune, cu majorările prețurilor la semințe, la toate produsele agricole, chiar nu ne putem permite să greșim. Noi avem tehnică agricolă care ne va permite să efectuăm însămânțarea în decurs de maxim două săptămâni, suprafața fiind totuși nu chiar atât de mică. Important să avem condițiile meteo favorabile” a menționat Eugen Adam.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!