В Молдове

Ex-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova s-a adresat cu o scrisoare deschisă către autoritățile statului

În ultimele 4 zile, am văzut o coeziune inedită în societate, cimentată cu poziția patriotică a businessului nostru. Acum este imperios necesar ca politica economică să fie coordonată cu asociațiile reprezentative ale mediului de afaceri. În acest context, când Comisia pentru Situații Excepționale adoptă anumite decizii foarte importante ce vizează sectorul agroindustrial și securitatea alimentară, este necesar să vă consultați cu organizațiile profesionale din domeniul PRODUCERII. Nu doar cu rețelele de supermarket.

Unele hotărâri recente ale CSE ce vizează importul și exportul produselor agroalimentare sunt deocamdată neclare și controversate. Înțeleg argumentele la interzicerea exportului de grâu după epuizarea aproape totală a rezervelor anul trecut după secetă și prognozele sumbre pentru recolta anului curent. Dar de ce acum a fost interzis exportul porumbului și al zahărului? Din câte cunosc, în țară sunt stocuri suplimentare de aproximativ 40 mii tone de zahăr și volume de porumb de peste 2 ori mai mari față de necesitatea internă. De ce atăta grabă fără discuții cu producători ? Oare nu avem nevoie de valută în condițiile în care importul anual depășește exportul cu cifra antirecord de peste 4 miliarde dolari? Mai ales în contextul ultimelor evenimente și primelor semne de turbulență pe piața valutară .

Nu înțeleg nici decizia despre scutirea TUTUROR produselor importate din UE de procedura de certificare și testare din partea ANSA. Dincolo de discriminarea producătorilor autohtoni, aici există și un pericol pentru consumatorii, care riscă să procure nu cele mai calitative și proaspete produse de import. Sunt sigur că producătorii naționali au potențial pentru a substitui deficitul la mai multe produse agroalimentare fără majorări de prețuri în aceste timpuri grele.

Desigur, cunosc și despre existența unor probleme privind aprovizionarea țării cu anumite produse, unde, de exemplu companiile din Transnistria au valorificat subit (!) în ianuarie-februarie aproape jumătate din cota de import din UE. Oricum, toate aceste subiecte guvernarea, înainte de a lua decizii, ar trebui să le discute cu asociațiile profesionale ramurale.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!