Expert - Grup : Agenții economici moldoveni au primit cea mai redusă susținere din partea statului, pe timp de pandemie

В Молдове

Suportul oferit de stat firmelor din Republica Moldova în perioada crizei pandemice este cel mai mic din regiune, arată sondajul „COVID-19: Impactul asupra firmelor”, realizat de Banca Mondială. În comparație cu țările vecine precum : România, Polonia, Georgia sau Federația Rusă, agenții economici moldoveni au primit cea mai redusă susținere din partea statului.

Potrivit sondajului, numai 5,9% dintre agenții economici din Republica Moldova au declarat că au primit (sau așteaptă să primească) suport din partea autorităților statului pe timp de coronacriză. Pentru comparație, datele aceluiași sondaj arată că în Polonia circa 79,4% dintre firme au beneficiat de suportul statului în această perioadă de criză, în Georgia, circa 51,4%, iar în România, 48,5%.

”În Republica Moldova, întreprinderile mici au fost cele mai afectate de criză și tot ele au asimilat și cel mai puțin suport din partea statului. Doar 2% dintre întreprinderile cu până la 20 de angajați au menționat, potrivit sondajului Băncii Mondiale, că au primit ajutor, pe când în cazul întreprinderilor medii și mari această rată a fost de 10-15 la sută”, a menționat Stas Madan, economist superior al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, autor al capitolului „Firmele” al Publicației MEGA, ediția 22

Circa 22% dintre reprezentanții întreprinderilor chestionate în Republica Moldova au afirmat că nu s-au calificat pentru suport guvernamental, iar 31 % dintre agenții economici au spus că nici nu știau despre faptul că statul oferă anumite oportunități de asistență mediului de afaceri, fapt ce denotă și lipsa unei comunicării eficiente dintre autoritățile statului și mediul de afaceri, punctează Stas Madan. Astfel, numărul companiilor care nu au fost eligibile pentru a primi suport depășește de aproape 4 ori numărul celor care au primit sau așteaptă să primească asistență din partea statului. 

„Anul 2021 se va înscrie în continuare în logica unei stări excepționale în care statele vor trebui să intervină activ pentru a susține populația și firmele, făcând în același timp derogări de la regulile bugetar-fiscale. Chiar și reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), care mereu pun în prim-plan prudența, au menționat repetat în ultimul raport privind perspectivele economiei globale că acțiunile de politici ar trebui să asigure un sprijin eficient până când recuperarea în curs de desfășurare este una fermă, cu accent pe promovarea imperativelor cheie de creștere a potențialului de producție, asigurarea unei creșteri participative care să aducă beneficii tuturor și accelerarea tranziției către o dependență mai redusă de carbon”, a menținoat Stas Madan.

Totodată, autorii Publicației MEGA, ediția 22, prognozează în 2021 o creștere economică de circa +5,4% . Experţii mai consideră că e necesară instituirea unei unități de coordonare a asistenței externe dedicată combaterii efectelor pandemiei care ar asigura o comunicare fluidă dintre donatori și Guvern. Or atragerea asistenţei externe de la principalii donatori - UE, FMI şi Banca Mondială - a fost una din cele mai mari restanțe ale executivului, în plină criză pandemică.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Expert-grup.org
обратно к списку