В Молдове

Expert: Provocările de mediu la cultura soiei din 2022 s-au extins şi în 2023

Автор: AgroExpert
soia provocări mediu - agroexpert.md

Pentru a atinge un asolament echilibrat și a promova sănătatea solurilor, este necesar ca cel puțin 20% din suprafața agricolă să fie destinată culturilor leguminoase pentru boabe, dintre care soia ar trebui să reprezinte cel puțin 5%. Cu toate acestea, datele arată că Republica Moldova nu atinge încă aceste standarde. Concluzia aparține expertului în științe biologice, Anatolie Fala.

Conform datelor disponibile, în Republica Moldova există o suprafață totală de 1,5 milioane de hectare însămânțate cu culturi agricole. Dintre acestea, 60,9 mii de hectare sunt însămânțate cu specii boboase, reprezentând aproximativ 3,8% din totalul suprafeței, în timp ce cultura soiei ocupă 24,9 mii hectare, echivalentul a 1,6% din total.

Expertul Anatolie Fala subliniază că 96% din suprafețele de soia se regăsesc în zona de Nord a țării. Acest aspect poate fi atribuit condițiilor climatice și geografice favorabile din această regiune. Totodată, 65% din suprafața totală de soia se concentrează în doar trei raioane: Briceni, Edineț și Dondușeni.

Provocările de mediu la cultura soiei din anul 2022 s-au extins şi în 2023

„Seceta gravă înregistrată în 2022 a cauzat pagube semnificative în producția agricolă, determinând pierderi cuprinse între 25% și 50%. În 2023, seceta s-a prelungit în iarna acestui an, caracterizată de o lipsă persistentă de umiditate în stratul superior al solului. Situația s-a îmbunătățit parțial în aprilie și la începutul lunii mai 2023, când au avut loc depuneri atmosferice de 125 mm. Cu toate acestea, temperaturile scăzute de aproximativ 8-9 ºC au determinat o campanie de însămânțare în termeni medii și târzii, care s-a desfășurat între 2 și 10 mai”, a punctat Anatolie Fala.

Expertul subliniază că deși provocările de mediu devin mai drastice de la an la an, tehnologiile de cultivare a soiei rămân neschimbate. Prin urmare, cultivarea soiei în alte zone ale țării decât cea de Nord ar putea avea loc doar în anii cu precipitații suficiente și în condiții de irigare.

Sezonul de primăvară a fost marcat de precipitații însemnate, cu o medie între 155-200 mm, ceea ce a reprezentat între 120% și 150% din cantitatea normală de precipitații. În timpul verii, temperaturile au atins cote caniculare, cu o medie a temperaturii aerului între +21,3 și +23,9ºC, cu o diferență semnificativă de 2,1-2,7ºC față de norma obișnuită.

Cu toate acestea, vara a fost marcată de un deficit de precipitații, în special în nordul țării, unde cantitatea de precipitații a variat între 60-150 mm, reprezentând doar între 30% și 70% din media obișnuită. În anumite zone izolate, s-au înregistrat cantități mai mari, între 165-190 mm, aproximativ 80-85% din cantitatea normală de precipitații.

Expertul subliniază că semănăturile de soia la tehnologia No-till - au un număr mai mare de plante, păstăi pe plante în comparație cu tehnologiile mini till și convențională, datorită unei rezerve mai mari de umezeală, macroelemente și substanțe organice în sol.

„Pentru a obține recolte de aproximativ 2 tone și chiar mai mari în viitor, este necesar să introducem tehnologia No-till. În plus, indiferent de tehnologia utilizată, trebuie să avansăm către agricultura ecologică. Aceasta elimină utilizarea erbicidelor și a produselor de uz fitosanitar, cu excepția cazurilor în care apare riscul de pierdere totală a recoltei. Această tranziție ne permite să economisim aproximativ 25% din cheltuielile aferente producției. Ca beneficiu suplimentar, prețul final al produselor agricole poate crește cu până la 25%”, a evidențiat expertul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!