В Молдове

Experți: Suprafețele de floarea-soarelui trebuie reduse

Suprafete mari cu floarea-soarelui- AgroExpert.md

Floarea-soarelui devine o cultură tot mai des cultivată de agricultori, având parte de un mediu prielnic dezvoltării pe suprafețe întinse din țara noastră. Cultivarea acestei plante este una profitabilă, or cultura de floarea-soarelui are un spectru larg de utilizări, putând fi folosită în întregime, fiind în același timp și o plantă meliferă. Potențialul de producție este unul destul de mare, cererea pentru uleiul de floarea-soarelui este una ridicată, iar tehnologia cultivării sale este mecanizată în întregime, astfel că nu apar probleme pentru fermierii care o cultivă.

Însă există consecințe mai puțin pozitive pentru solul unde este cultivată cultura de floarea-soarelui. Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, susține că producătorii agricoli trebuie să ia în considerare și consecințele nefaste ale acestei culturi, asupra mediului și a solului.

”Suprafețele de floarea-soarelui depășesc suprafața admisibilă și acest lucru are consecințe negative asupra mediului. Cu părere de rău, situația necesită a fi urgent schimbată la nivel național. Este mult exces și de chimie, căci producția ar fi redusă altfel, fără utilizarea de fertilizanți pe suprafețele cultivate cu floarea-soarelui. S-a ajuns la acest punct nefavorabil pentru că încă în anul 1990, când a avut loc privatizarea pământurilor, au fost distruse fermele de vite mari cornute și suprafețele pe care se creșteau culturi furajere, circa 450-500 mii ha au fost cultivate preponderent cu porumb și floarea-soarelui. Așa s-au mărit suprafețele cultivate cu porumb de 2 ori, dar și cu floarea-soarelui de 3-3,5 ori. Apar probleme în lanț, nu avem premergător pentru grâul de toamnă, iar calitatea culturilor este mai puțin înaltă. MAIA ar trebui să ia măsuri, pentru că ceea ce se întâmplă cu solul nostru trebuie monitorizat pentru a evita calamitățile ce pot apărea. Producătorii agricoli doresc să obțină cât mai multă roadă și profit cât mai mare, la consecințe nu prea se gândesc. Agricultorii continuă utilizarea substanțelor care sunt nocive pentru albine și fluturi, chiar dacă înțeleg clar consecințele negative. Consider că trebuie impuse anumite reguli mai dure pentru a preveni agravarea situației” a explicat Boris Boincean.

Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, consideră că situația devine una alarmantă și că se mizează pe crearea unei instituții care va monitoriza dacă bunele practici în agricultură sunt respectate de producătorii agricoli.

”Anterior se aștepta un an secetos și în plus criza fertilizanților, care a apărut în contextul războiului din regiune, i-a pus pe agricultori să acționeze în acest mod, pentru a obține recoltele dorite. Ulterior a fost soluționată problema fertilizanților, chiar dacă la costuri mai mari, dar au fost livrate cantități suficiente pentru prima parte a culturilor agricole, de asemenea și umiditate  avem suficientă. Însă producătorii au cultivat mai mult anume floarea -soarelui pentru că în urma experienței anului 2020, când s-au convins că în pofida secetei, această cultură fructifică în comparație cu alte culturi. Într-adevăr, reprezintă o problemă floarea- soarelui pentru că an de an, cresc suprafețele însămânțate cu această cultură, situația fiind mai mult dominată de interesul producătorului de a scoate câștig din afacere. Noi deja avem peste 30% din suprafețe ocupate de culturi tehnice, situație care nu este bună. Avem un concept să înființăm în curând o Agenție care va monitoriza administrarea funciară și hidrologică, pentru a supraveghea cum se exploatează terenul agricol, dacă este respectat sau nu asolamentul, cum este administrat fertilizantul. Ne dorim să reglementăm toate aceste lucruri ca să menținem bunele practici în agricultură. Mulți producători agricoli nu țin cont de indicatorii solului, fie din neștiință, fie din nepăsare, unii dau în arendă suprafețe întinse, fără a mai verifica structura solului după o anumită perioadă, compoziția micro și macroelementelor. Iar consecințele vor fi grave, dacă nu vor fi luate măsurile necesare” a subliniat Vasile Șarban.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!