Frontera Resources International LLC (Frontera), companie offshore selectată patru ani și opt luni în urmă de Guvernul Filip pentru explorarea, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din sudul țării, nu a efectuat nicio activitate în Moldova.
În plus, de pe urma activității exploratorului american de gaze și petrol, țara noastră nu a avut deocamdată niciun beneficiu financiar sau material.
Frontera nu dă semne de viaţă
Agenția Proprietății Publice (APP) susține că Frontiera Resources International LLC nu își onorează obligațiile contractuale şi nici nu a dat semne că ar intenţiona să o facă. De altfel, acesta nu este singurul mega-proiect promovat anterior de democraţi şi oligarhul Vladimir Plahotniuc.
"Potrivit informației prezentate de partenerul public (iniţial Ministerul Mediului, apoi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului n.r.) prin demersul nr. 18-07/3496 din 1 octombrie 2019 este stipulat faptul că, din motivul neonorării obligațiunilor contractuale de către Frontera Resources International LLC până la 01.10.2019, partenerul public a întreprins acțiuni de deblocare a situației prin expedierea mai multor notificări partenerului privat, atât la sediul companiei în Statele Unite ale Americii, cât și reprezentantului dlui Igor Odobescu", se arată într-un raport al APP.
Din datele APP rezultă că nici în 2020 şi nici în 2021 Frontera nu a răspuns la solicitările autorităţilor de la Chişinău şi nici nu a desfăşurat vreo activitate din cele planificate. În consecinţă, în primăvara anului 2021 APP a revenit la subiectul concesiunii şi, pe 14 aprilie 2021, a solicitat prezentarea informațiilor privind stadiul de realizare a contractului de concesiune și acțiunile realizate de parteneri, adică de MADRM şi Frontera.
Se caută soluţii juridice de remediere
"La data de 29 aprilie 2021 a fost recepționat răspunsul MADRM, prin care Agenția Proprietăți Publice a fost informată despre neonorarea obligațiilor contractuale de către concesionar (Frontera Resources International LLC). În acest context, Agenția Proprietății Publice a recomandat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului întreprinderea acțiunilor eficiente de monitorizare a contractului de concesiune, raportate situației create în vederea remedierii acesteia în conformitate cu soluțiile juridice stabilite prin contract", precizează administraţia APP.
Menţionăm că, potrivit contractului semnat între Ministerul Mediului și Frontiera Resources International LLC, pe 2 ianuarie 2017, circa 40% din teritoriul ţării a fost concesionat pe un termen de 5 ani (cu ulterioara exploatare ce nu poate depăși 45 de ani), iar valoarea investiției de 6,3 milioane de dolari. Adică contractul expiră pe 2 ianuarie 2022, dacă nu sunt clauze secrete care i-ar permite companiei Frontera să obţină o extindere. În temeiul contractului, Frontera are dreptul exclusiv de a explora pentru producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă care cuprinde aproximativ 3 milioane de acri (circa 12.000 de kilometri pătrați n.r.) situate în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldovei. Cei 12.000 de kilometri pătrați reprezintă circa 40% din teritoriul Republicii Moldova.
„Compania americană va explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova și va investi peste șase milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potențial de creștere la 50-100 de milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de muncă”, susţinea în martie 2017 Guvernul Filip.
Au trecut patru ani şi opt luni, dar nici urmă de investiții de milioane şi nici de zăcăminte de gaze şi petrol descoperite.
Frontera, în litigiu cu Georgia
Mai mult, Frontera este în litigiu cu autorităţile din Georgia, într-un contract aproape identic de prospecţiuni şi explorare a zăcămintelor de hidrocarburi. Georgia a dat anterior în judecată Frontera pentru încălcarea contractului și a obținut o decizie favorabilă a unei instanțe internaționale de arbitraj din Olanda, în aprilie 2020. Totuși după intervenția unor influenți politicieni din SUA, Georgia ar fi renunțat să-și revendice drepturile de foraj și a încheiat un contract cu Frontera. În joc a apărut şi firma Outrider Management LLC din California, SUA, care în octombrie 2020 a anunțat că este, de fapt, cel mai mare acționar al Frontera Resources, de la care are de recuperat circa 35 de milioane de dolari. Pe de altă parte, și Frontera Resources a emis un comunicat în care susține că declarația emisă de Outrider este una falsă, destinată să aducă daune lui Frontera și acționarilor săi și se ridică la o ingerință flagrantă delictuală. La finele anului trecut, Outrider Management LLC, în calitate de investitor în proiectele lui Anatolie Stati, s-a alăturat procesului de recuperare a peste jumătate de miliard de dolari de la statul kazah, iniţiat de Anatolie Stati (Ascom) contra Kazahstanului.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!