В Молдове

Exportul de miere: Apicultorii au avut parte de o vizită de studiu

Автор: AgroExpert
Exportul de miere - agroexpert.md

În prezent, zece producători de miere de albini din Republica Moldova au drept de export pe piața Uniunii Europene, fiind listați în sistemul TRACES NT al UE. În anul 2024 producătorii și exportatorii din sectorul apicol au pus în aplicare noile modificări din legislația europeană.

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, ANARM, în colaborare cu Asociația Apicultorilor din stânga Nistrului, au organizat o vizită de studiu la „Regina Naturii”, companie procesatoare, care exportă mierea în Uniunea Europeană. De asemenea, echipa de apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului a fost prezentă și la stupina lui Andrei Bivol, un apicultor cu experiență în producerea mierii bio.

Aceste vizite fac parte dintr-o inițiativă pentru dezvoltarea afacerilor apicole reziliente pe ambele maluri ale Nistrului, realizată cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

În cadrul primei vizite, Nicanor Negru, manager „Regina Naturii”, le-a vorbit apicultorilor despre condiţiile şi posibilităţile apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului să exporte mierea în Uniunea Europeană, respectând anumite rigori sanitar veterinare. Principalele ţări europene în care ajunge mierea din Republica Moldova sunt România, Italia, Germania.

Prima țară din listă a fost punctul de pornire pentru exportul de miere și pentru Regina Naturii. În 2016 a plecat primul lot de miere către piața României. „Regina Naturii” deja are o colaborare frumoasă cu unii apicultori din stânga Nistrului, mierea cărora a ajuns pe piața europeană cu ajutorul procesatorilor din dreapta Nistrului.

„Apicultorii trebuie să fie transparenţi şi corecţi în toate etapele de producere a mierii. Întrucât mierea și alte produse apicole sunt în lista celor mai falsificate produse de consum, Uniunea Europeană întărește controalele pentru țările care exportă miere și produse apicole. Ceea ce trebuie să înţeleagă toţi apicultorii, în special cei care îşi doresc ca mierea lor să ajungă într-o ţară europeană,  este că trebuie să se alinieze bunelor practici europene. Încă mai avem apicultori care extrag mierea chiar în locul amplasării stupinelor, în vase de plastic şi aluminiu. Ei sunt sfătuiţi să înlocuiască vasele de altă dată cu cele de plastic alimentar, ustensile de extras, centrifugi, mese de descăpăcit din inox. În cadrul acestor vizite, le-am vorbit despre condiţiile de extragere primară, de păstrare, tratamente, problema reziduurilor”, a declarat directorul executiv al Asociației Apicultorilor din Republica Moldova Ion Maxim.

Apicultorii deja cunosc faptul că mierea trebuie păstrată la temperatura până la 20 de grade C, ca să nu afecteze unii parametri de calitate ai mierii.

Dacă vorbim despre tratarea familiilor de albine, apicultorii vor folosi acizii organici. Apropo, datorită instruirilor și meselor rotunde, organizate în cadrul proiectului PNUD/AdTrade, mulți apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului s-au familiarizat cu regulile pieței UE ce țin de producerea, procesarea și exportarea mierii, doresc să aplice bunele practici și majoritatea dintre ei deja au făcut primii pași, au schimbat ustensilele de lucru și au trecut la tratamentul familiilor de albini cu acizi organici.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!