В Молдове

Exportul produselor agroalimentare către Kazahstan a crescut

Автор: AgroExpert
Exportul produselor agroalimentare către Kazahstan a crescut - agroexpert.md

Pe parcursul ultimilor 3 ani s-a atestat o creștere a volumului comerțului extern către Kazahstan. În anul 2023, valoarea producției agroalimentare exportate către Kazahstan a ajuns la aproximativ 24,3 milioane de dolari, marcând o creștere de 2,5 ori față de anul 2021.

„Observăm că cele mai mari cantități exportate includ fructe proaspete, struguri, fructe uscate și, bineînțeles, vinurile noastre. Cu un volum impresionant de importuri de peste 400.000 de tone anual pentru aceste categorii, Kazahstanul reprezintă o piață atractivă pentru producătorii moldoveni. Totuși, în ciuda acestor succese, există încă nișe nevalorificate care oferă oportunități semnificative pentru ambele țări. Unul dintre aceste domenii este sectorul legumicol. Cu siguranță, putem lucra mai bine și mai mult pentru a materializa aceste oportunități”, a remarcat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

În anul 2023, volumul comerțului bilateral a fost în jur de 93 de milioane de dolari. Despre aceasta a precizat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea.

„Acest fapt denotă un interes sporit din partea agenților economici din Moldova și din Kazahstan. Și, zic eu, nu trebuie să ne oprim aici. Pentru noi este important să creștem exporturile către Kazahstan, dar și să atragem investițiile din această țară, care poate veni cu multe oportunități și cu suport pentru creșterea economică din țara noastră”, a menționat Sergiu Harea.

Ambasadorul Republicii Kazahstan la Chișinău, Almat Aidarbekov, a subliniat importanța dezvoltării cooperării economice.

„Identificarea oportunităților de colaborare avantajoase este esențială, iar înființarea misiunii diplomatice moldovenești la Astana va facilita acest proces și va consolida relațiile bilaterale”, a susținut acesta.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!