В Молдове

Facilități pentru agricultori propuse de ANARM

Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova (ANARM) a elaborat, cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și a Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, o serie de propuneri de modificări la mai multe documente legislative care reglementează aspectele activității apicole pentru a îmbunătăți cadrul de reglementare ce va facilita activitatea apicultorilor. Domeniile vizate cuprind micșorarea distanței minime între stupine, amplasarea lor și coordonarea cu producătorii agricoli, reguli și mecanisme de interacțiune și comunicare între apicultori și agricultori privind stropirile cu produse de uz fitosanitar, precum și cuantumul penalităților pentru încălcarea acestor prevederi.

„Deoarece numărul stupinelor este în creștere și respectiv se mărește densitatea lor, ne dorim să micșorăm distanța minimă legală între stupine de la 3 la 1 km. Ce ține de aplicația web BeeProtect, ea este deja funcțională și în curând vom iniția o campanie de promovare în teritoriu. În paralel însă, depunem eforturi ca acest sistem de servicii pentru prevenirea și combaterea otrăvirii albinelor să facă parte din cadrul legal al Republicii Moldova, iar utilizarea Beeprotect să fie obligatorie pentru agricultorii care utilizează produse de uz fitosanitar. ” , declară Ion Maxim, președintele ANARM.

Astfel, la inițiativa ANARM și cu susținerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), la mijlocul lunii august 2021 a fost format un Grup de lucru pentru revizuirea legislației pe domeniul apicol, în componența căruia fac parte reprezentanți ai ANARM, MAIA, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Agenției de Guvernare Electronică (E-Gov), Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Uniunii Agricultorilor Uniagroprotect (UAP) și Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

În perioada premergătoare formării Grupului de lucru, ANARM a inițiat o serie de întâlniri cu MAIA, ANSA, STISC, E-Gov, UAP, Cooperativa Agrostoc, Asociația Moldova Fruct. În cadrul acestor întrevederi, au fost discutate aspectele activității apicole și interacțiunea cu agricultorii, cât și provocările și soluțiile pentru implementarea unui mecanism eficient de comunicare între apicultori și agricultori. Acest mecanism ar prevedea schimbarea modului și a termenului de informarea a apicultorilor privind stropirile planificate de către agricultori din formă scrisă în formă electronică prin care mesajul despre stropirea cu produse de uz fitosanitar ajunge la apicultori prin Viber, prin intermediul unei aplicații web. Reprezentanții instituțiilor sus-menționate au salutat această inițiativă și și-au arătat disponibilitatea pentru a acorda suportul necesar în procesul de ajustare a cadrului legal.

În cadrul ultimei ședințe a Grupului de lucru, ANARM  a venit cu lista concretă de propuneri de modificări la legislație pentru a fi agreate de comun pentru a fi înaintate ulterior spre elaborarea proiectelor de legi si regulamente. Aceste propuneri au fost discutate și redactate de comun acord. La următoarea ședință a Grupului de lucru părțile vor reveni cu ultimele redactări pentru a înainta la următoarea etapă care este definitivarea mecanismului de informare în mod electronic a apicultorilor de către agricultori și lansarea elaborării proiectelor de modificări la actele legislative respective, precum și elaborarea Conceptului și a Regulamentului de utilizare a mecanismului electronic de informare a apicultorilor privind stropirile cu PUFF de către agricultori.

Menționăm că aplicația-web, Beeprotect www.beeprotect.md a fost elaborată la inițiativa ANARM ca răspuns la numărul mare de adresări și cazuri de intoxicări ale albinelor.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!