В Молдове

Fermierii amenință cu proteste: Cer interzicerea importurilor de cereale din Ucraine

Автор: Fiodorov Ilinca
cereale import Ucraine - agroexpert.md

Consiliul Asociației Forța Fermierilor a avut întâlnirea de lucru cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, unde au discutat situația curentă de pe piața cerealelor, efectele prăbușirii prețurilor în bazinul Mării Negre și problemele cu care se confruntă. Mai mulți membri ai Asociației au venit cu un mesaj de revoltă în legătură cu lipsa măsurilor de sprijin pentru fermierii autohtoni, în ciuda angajamentelor din partea autorităților.

„Achitarea datoriilor la subvenții se face foarte lent, iar reforma AIPA întârzie nepermis de mult. Sunt tergiversate 4 luni modificări la legea rambursării TVA. Întâlnirea, promisă cu Banca Națională a Moldovei pe problemele reeșalonării creditelor și recreditării agricultorilor așa și nu a avut loc. Majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii, punctată de domnul prim-ministru pentru luna aprilie cu 600 mln lei se reduce de-facto până la 100 mln lei”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor.

Totodată, producători agricoli solicită organizarea unor proteste masive, similare cu cele desfășurate recent în Polonia și România.

„Am obosit deja să atenționăm că marea majoritatea agricultorilor mici și mijlocii sunt în pragul falimentării. Ministru a promis că imediat după intrare în vigoare a deciziei Comisiei Europene privind interzicerea importurilor grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței în România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria măsura similară va fi propusă din partea ministerului agriculturii spre aprobarea Guvernului”, mai susțin membrii Asociației.

Reprezentanții Asociației au declarat că producătorii agricoli au obosit de promisiuni și urmează să fie discutate cu fermierii acțiuni, care pot fi organizate în timpul apropriat.

Ce spune conducerea MAIA

În cadrul ședinței, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat: „Deși câteva state din UE solicită interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, acestea nu pot acționa unilateral, iar  Comisia Europeană nu are o decizie definitivă până la ora actuală. Urmărim evenimentele din regiune și în baza modelului UE, ministerul va elabora un set de măsuri care să vină în întâmpinarea agricultorilor pentru a face față constrângerilor economice. Suplimentar, vom lucra asupra diversificării subvențiilor pentru agricultori. Aici mă refer la identificarea unor resurse financiare adiționale ce vor fi oferite sub formă de subvenții producătorilor agricoli pentru a micșora costurile de producție”.

CE a adoptat măsuri excepţionale de limitare a unor importuri din Ucraina

Comisia Europeană a adoptat marți – 2 mai, măsurile preventive excepționale și temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Acestea urmăresc atenuarea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023, se arată într-un comunicat oficial al Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să-și ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui și orice alte produse care provin din Ucraina.

Aceste măsuri fac parte din pachetul general de sprijin pe care îl propune Comisia și vor fi completate cu un sprijin financiar pentru fermierii din cele cinci state membre și cu măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul căilor de solidaritate către alte state membre și terțe state membre. ţări.

Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atâta timp cât situația excepțională continuă.

Comisia este pregătită să lanseze o evaluare a situației pieței Uniunii pentru alte produse sensibile în cadrul procedurii de garanții accelerate din propunerea Comisiei pentru noul regulament privind măsurile comerciale autonome, la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

UE și-a liberalizat temporar toate importurile din Ucraina și și-a suspendat măsurile de apărare comercială împotriva companiilor ucrainene până la 5 iunie 2023. Datorită acestor măsuri, UE sprijină în mod semnificativ economia Ucrainei devastată de război. De asemenea, a implementat Solidarity Lanes pentru a se asigura că cerealele ucrainene pot ajunge în țările care au cea mai mare nevoie, deoarece războiul de agresiune al Rusiei a restrâns grav accesul Ucrainei în porturile sale de la Marea Neagră. Căile de solidaritate UE-Ucraina au devenit un colac de salvare pentru economia Ucrainei și o nouă conexiune cu Uniunea, servind, de asemenea, la prevenirea unei crize alimentare globale.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!