В Молдове

Fermierii au discutat cu autoritățile. Recean: Să auzim revendicările voastre

Автор: Lidia Danila
agricultura - agroexpert.md

După câteva zile de protest, agricultorii s-au așezat la masa de discuții cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul întrunirii au fost abordate provocările actuale din sectorul agricol.

„Agricultura este foarte importantă pentru țara noastră. Nu ajută să blocați drumurile și vămile. Din contra, impuneți un cost și mai mare asupra agenților economici, care plătesc taxe din care se plătesc subvenții și ajutoarele, inclusiv în agricultură. Blocarea drumurilor și vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului pentru agricultură. Forma protestelor nu trebuie să încurce la ceilalți oameni. Haideți să auzim revendicările voastre”, precizează Dorin Recean.

Despre cele două revendicări de bază ale agricultorilor a subliniat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

„Este vorba despre motorina din România și compensațiile la porumb și floarea-soarelui”, a susținut Slusari.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că acțiunea rapidă care poate fi întreprinsă este crearea unui mecanism de garantare a creditelor, administrat de către Organizația pentru Dezvoltare Agricolă (ODA), pentru a le facilita accesul la finanțare pentru continuarea și dezvoltarea activităților agricole. S-a propus ca mecanismul de garantare a creditelor să aibă o valoare de 500.000 lei per solicitant. Mai mult, statul se angajează să garanteze 90% din valoarea creditului, o măsură de sprijin care subliniază angajamentul guvernamental față de sectorul agricol și recunoaște importanța acestuia pentru economia națională.

„ODA va garanta 90% din 500 de mii de lei și dobânda va fi subvenționată de AIPA. Acest lucru îl putem face foarte rapid. Maxim marți, acest program va intra în vigoare”, a declarat Vladimir Bolea.

Agricultorii vor continua discuțiile cu autoritățile marți, 20 februarie. Oficialii vor reveni cu detalii referitor la modalitățile prin care mecanismul de garantare ar putea fi pus în aplicare, dar și vor clarifica situației privind motorina donată de partea română.

Amintim că, mai mulți fermieri s-au adunat în fața Parlamentului, pe 16 februarie, în speranța că vor avea o întâlnire cu președintele Legislativului, Igor Grosu. Aceștia au adus recipiente pentru păstrarea motorinei. Aceasta în contextul în care dieselul din România nu a ajuns la destinație.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu motorina română promisă fermierilor? Răspunsul MAIA

Anterior, Agenția Rezerve Materiale a precizat că se confruntă cu obstacole în găsirea unui ofertant pentru depozitarea celor 4.000 de tone de motorină din România. 

Citește și: Agricultorii au protestat în fața Parlamentului: Au adus canistre goale

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!