В Молдове

Fermierii care fac agricultură ecologică vor beneficia de subvenții

Автор: AgroExpert
agricultură ecologic subvenții - AgroExpert.md

Un proiect de lege care prevede acordarea subvențiilor pentru stimularea dezvoltării agriculturii ecologice a fost aprobat, în prima lectură, la ședința plenară de astăzi. Subvențiile vor fi acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, mărimea și modul de acordare a acestora urmând a fi stabilite de către Guvern.

Documentul conține prevederi menite să asigure dezvoltarea durabilă a producției ecologice, concurența loială și funcționarea adecvată a pieței interne a produselor ecologice. Proiectul mai stipulează produsele și substanțele permise pentru utilizare în producția ecologică, etichetarea și certificarea produselor ecologice, importul și exportul acestora,  precum și măsurile care pot fi aplicate în cazul nerespectării conformității în producția ecologică.

Totodată, potrivit documentului, va funcționa un sistem informațional automatizat privind producția ecologică în scopul evidenței și schimbului de date aferente activității în domeniul producției agroalimentare. Autorii proiectului mai propun delegarea mai multor competențe Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Inițiativa legislativă este elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și prevede armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.

În Republica Moldova există toate condițiile climatice pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Evoluțiile în acest domeniu însă, încă nu sunt pe măsura potențialul său. Dacă în 2017 suprafața totală a terenurilor certificate în sistem ecologic era de 75 686,1 ha, în 2019 aceasta s-a redus la 28 546,6 ha, dintre care 22,1 mii ha certificate în sistem ecologic și 6365 ha în conversie. Astfel, doar 1,1% din suprafața agricolă a Republicii Moldova este cultivată în sistem ecologic.

Pentru comparație, media în UE este de 8,5%, iar Comisia Europeană țintește o proporție de 25% până în 2030.

Conform datelor din Atlasul Agriculturii Ecologice, în anul 2020 erau înregistrați 152 de operatori, preponderent fermieri, 71 de culturi și 53 de produse ecologice. Producția agroalimentară ecologică este reglementată de Legea nr. 115/2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică, dar aceasta se aliniază la reglementări europene abrogate. O armonizare cu legislația Uniunii Europene în materie a fost inițiată în 2019, odată cu transpunerea prevederilor Regulamentului (UE) nr.2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!