В Молдове

Fermierii cer compensarea urgentă a datoriilor la creditele bancare și nebancare

Автор: AgroExpert
Forța Fermieriloe fermieri credite bancare - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor insistă ca să fie achitate datoriile la subvențiile, care compensează dobânzile agricultorilor la credite bancare și nebancare, până la 31 martie 2024. Conducerea menționează că acest lucru este important pentru a evita distrugerea definitivă a agricultorilor din zonele rurale și revolta socială.

„Sectorul agrar în prezent este extrem decapitalizat. Mii de fermieri micro, mici și mijlocii sunt îndatorați, presați și executați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară”, se arată în nota informativă emisă de Forța Fermierilor.

Asociația precizează că, Guvernul a refuzat alocarea unor compensații pentru agricultori în legătură cu calamități naturale și criza profundă, care durează doi ani, chiar dacă solicitările fermierilor au fost foarte modeste comparativ cu țările din Europa de Est.

„Așa zisă comisia specială pe lângă Ministerul Agriculturii nu are competențe și nu poate rezolva problema datoriilor producătorilor agricoli, care se află în incapacitate de plată. Motorină română, promisă din iunie 2023, încă nu a ajuns la fermieri”, mai adaugă aceasta. 

Precizăm că, anterior, Asociația Forța Fermierilor au susținut că, comisia specială pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor, creată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), deocamdată nu este funcțională.

Citește și: Agricultorii sunt dezamăgiți de activitatea Comisiei pentru analiza problemelor

Ulterior, Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri s-a întruni într-o nouă ședință vineri, 12 ianuarie

Află și: MAIA a setat data pentru Comisia care analizează problemele fermierilor

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!