В Молдове

Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”

Автор: AgroExpert
Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente - agroexpert.md

Fermierii din raionul Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii. 

Printre măsurile urgente se enumeră:

  1. Introducerea până la 31 decembrie 2024, după modelul României, unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase
  2. Soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei cu relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante.
  3. Alocarea pentru fermierii micro mici și mijlocii compensații pentru secetă și prețuri derizorii la producția agricolă în formă de plăți directe la hectar de floarea soarelui și porumb cultivate în anul 2023, în mărime de cel puțin 2.000 de lei per hectar.
  4. Admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

„Seceta severă a compromis în anii 2022-2023 substanțial recolta de porumb, floarea soarelui, grâu, rapiță în zona de sud, îndeosebi raionul Cahul. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200-300%, și dobânzile la credite s-au majorat aproximativ de trei ori (de la 6,75% la 17,8%). În același timp, importul în exces a producției agricole din Ucraina a influențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapița, și floarea soarelui. Așadar, începând cu toamna 2022 producătorii agricoli au început să comercializeze cereale și oleaginoase sub prețul de cost. În același timp creditorii au pornit presiune dură asupra agricultorilor”, susțin agricultorii.

Semnatarii susțin că problemele similare au și agricultorii din alte regiuni, însă autoritățile la timp au aplicat măsuri de sprijin suplimentar, precum protejarea piețelor cerealelor și oleaginoaselor, dar și alocarea compensațiilor adiționale consistente pentru producătorii agricoli.

„În Moldova, Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în fața greutăților enorme. După doi ani de criză continuă, marea majoritate a fermierilor micro, mici și mijlocii din raionul Cahul se află în pragul falimentului. La unii agenți economici deja este demarată procedura de insolvabilitate. La mulți fermieri vin creditorii cu titluri executorii și îi deposedează de tehnica agricola și terenuri. Comisia specială creată în decembrie 2023, chipurile pentru soluționarea problemelor producătorilor agricoli, care se află în dificultate de plată, practic nu funcționează. Cu multe greutăți obținem la Camera de Comerț și Industrie certificatele ce atestă situația de forță majoră, dar procedura durează și penalitățile și dobânzile continuă să se acumuleze. La moment agricultorii din raionul Cahul sunt decapitalizați și marea majoritate nu are resurse minimale pentru începerea lucrărilor de primăvară, care ar trebui să se înceapă în 10- 15 zile. Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială. Vom fi falimentați, vor dispărea mii locuri de muncă, iar în locul nostru vor veni companiile transnaționale”, se mai arată în scrisoarea semnată de 31 de agricultori.

În cazul în care în următoarele 5 zile nu vor fi luate măsuri reale pentru îndeplinirea revendicărilor noastre, fermierii amenință că vor ieși la un protest pe perioadă nedeterminată cu folosirea tehnicii agricole.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!