Asociația „Forța Fermierilor” îndeamnă legislativul să excludă proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole din ordinea de zi sau să-l remită înapoi Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară. Aceasta în contextul în care, astăzi, 28 martie, Parlamentul Republicii Moldova planifică examinarea în primă lectură a acestui proiect.
„Vă amintim că votarea unui proiect de lege în primă lectură înseamnă adoptarea conceptului acestuia, însă avizul Direcției Generale Juridice al Parlamentului desființează conceptual proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor.
Potrivit agricultorilor, proiectul contravine standardelor internaționale, este anticonstituțional, încalcă dreptul fundamental la liberă asociere, conține multe elemente de imixtiune a autorităților statale în activitatea fermierilor privați și tehnic este greu de implementat.
„Juriștii din Parlament cu lux de amănunte au demonstrat că încercarea deghizării asocierii forțate ale întreprinderilor private sub paravanul persoanelor juridice de drept public este lipsită de orice argument legal. Mai mulți experți și chiar și deputați înțeleg foarte bine că documentul respectiv este un moft al unui singur om, ministrul Agriculturii, care încearcă să adune forțat pe toți agricultorii într-un „colhoz”, denumit camera agricolă”, precizează Asociația.
Forța Fermierilor a adăugat că ministrul Vladimir Bolea ar dori să controleze orice asociere a fermierilor, iar toți cei care vor refuza să fie membrii camerelor agricole, nu vor avea dreptul să beneficieze de subvenții.
Anterior, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a accentuat că proiectul este conceput pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.
Citește și: Crearea camerelor agricole: Suport pentru fermieri sau colectivizare forțată
Amintim că, raportul la proiectul de lege care prevede crearea camerelor agricole a fost aprobat, pe 27 martie, de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară.