В Молдове

Fermierii, îndemnați să solicite subvenții chiar dacă nu dețin toate actele

Автор: AgroExpert
subvenții acte fermieri - agrorxpert.md

Au rămas 16 zile până la expirarea termenului limită pentru două dintre cele mai importante măsuri de subvenționare din domeniul agricol: plățile în avans și subvențiile post investiționale. Perioada de depunere a cererilor pentru aceste măsuri a început pe 18 septembrie și se încheie pe 16 noiembrie 2023. Astfel, autoritățile îndeamnă fermierii să depună dosarele chiar și în cazul în care nu dețin toate actele necesare în momentul respectiv, urmând să completeze ulterior documentația.

„Dacă întâmpinați dificultăți în obținerea unui document care să ateste dezvoltarea proiectului investițional, AIPA recomandă să depuneți dosarul de subvenționare la Oficiul teritorial al Agenției, chiar dacă acest act lipsește sau nu ați reușit să-l obțineți de la o altă sursă. Astfel de situații pot apărea, de exemplu, în cazul autorizației de folosință a apei sau a înregistrării contractului de arendă la birourile cadastrale teritoriale, sau când vă confruntați cu obținerea unui certificat de curs de instruire. Conform prevederilor Codului Administrativ, este permisă suplimentarea ulterioară a documentelor în cazul în care un act nu poate fi furnizat în momentul depunerii cererii”, a declarat directoarea interimară a AIPA, Diana Coșalîc.

Până în prezent, au fost depuse 581 de cereri pentru subvențiile post investiții, iar cele mai solicitate măsuri includ achiziționarea de echipamente agricole eficiente și moderne, potrivite pentru lucrările solului, indiferent dacă este vorba de metode precum no-till sau mini-till sau de practici agricole tradiționale. De asemenea, se remarcă un interes crescut pentru înființarea plantațiilor multianuale, dar și dezvoltarea de proiecte în sectorul zootehnic, cu accent pe apicultură.

În perioada 18 septembrie - 16 noiembrie 2023 se desfășoară apelul I de depunere cererilor de subvenționare pentru forma de subvenționare plați post investiție pentru următoarele masuri de subvenționare:

-        Investiții în producere pe teren protejat;

-        Investiții în sisteme și echipamente pentru irigare;

-        Investiții în bazine de acumulare a apei pentru irigare;

-        Investiții în exploatații din sectorul vegetal;

-        Investiții în exploatații din sectorul viticol;

-        Investiții în exploatații zootehnice;

-        Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare in sectorul vitivinicol;

-        Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare in sectorul vegetal;

-        Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare a produselor de origine animală;

-        Investiții in tehnologii de lucrare a solului;

-        Dezvoltarea infrastructurii aferente exploatației;

-        Stimularea dezvoltării turismului în mediul rural.

Eligibili pentru acest tip de plăți  sunt fermierii și Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare. Plafonul anual per beneficiar nu va depăși valoarea de 7 milioane lei.

Totodată, 10 milioane lei se oferă  pentru fermierii din sectorul zootehnic, 12,5 milioane lei pentru fermierii din sectorul zootehnic producători de lapte și 15 milioane lei pentru grupurile de producători agricoli, cooperativele de întreprinzător sau asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare.

De asemenea, de subvenții majorate vor beneficia tinerii fermieri, migranții reveniți și femeile fermiere cu 10% din valoarea subvenției autorizate și 20% din valoarea subvenției autorizate se oferă pentru utilaje sau echipamente fabricate în Republica Moldova.

În ceea ce privește subvențiile în avans, au fost depuse 8 solicitări, cu o sumă totală solicitată de 13,6 milioane de lei.

„Se remarcă din nou sectorul zootehnic și anume apicultura. Se pare că apicultorii sunt mai bine pregătiți pentru obținerea subvențiilor în avans, posibil datorită experienței anterioare cu un mecanism similar orientat spre proiectele de start-up”, a adăugat Diana Coșalîc.

Astfel, producătorii micro și mici, persoanele juridice sau fizice (altele decât fermierul), care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, unitățile administrativ-teritoriale, organizațiile din domeniul cercetării și inovării, precum și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial pot apele pentru  următoarele măsuri de subvenționare:

-        Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale;

-        Dezvoltarea infrastructurii exploatației agricole;

-        Diversificarea activităților economice rurale;

-        Stimularea producerii pe teren protejat;

-        Înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi, aromatice, medicinale și condimentare;

-        Modernizarea exploatațiilor zootehnice;

-        Transferul de cunoștințe, inovare și formare.

În cadrul acestei forme de subvenționare plafonul anual pentru un solicitant nu va depăși valoarea de 4 milioane lei, iar tinerii fermieri, femeile-fermiere și migranții reveniți sau fermieri-gospodării țărănești vor beneficia de subvenții majorate cu 10-15%

Cererile de solicitare a sprijinului financiar se pot depune la cele 10 direcții teritoriale ale AIPA. În scopul simplificării procedurii de accesare a subvențiilor  pentru investițiile cu o valoare de până la 100 mii lei, MAIA  a aprobat modelul simplificat al Proiectului investițional care este obligatoriu pentru toate proiectele, începând cu anul 2023.

Totodată, fermierii care nu reușesc să obțină toate documentele necesare care confirmă dezvoltarea proiectului investițional, AIPA sugerează fermierilor să depună, totuși, documentele la  Agenție  pentru a solicita un termen adițional, până la obținerea actului confirmativ, astfel ca  proiectul investițional să fie realizat.

Condițiile de depunere și examinare a cererilor de acordare a subvențiilor în avans se va realiza conform procedurilor stipulate în Regulament. Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor în avans, le găsiți AICI

Regulamentul și actele necesare pentru depunerea cererii de solicitare a subvențiilor post-investiție le găsiți pe pagina oficială web AIPA la compartimentul: „Ghidul solicitantului pentru accesarea subvențiilor investiționale”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!