Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță organizarea unei misiuni de consultare în raioanele țării, privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. Aceasta va avea loc în perioada 4-11 iulie.
Agricultorii din 10 localități ale Republicii Moldova vor fi informați despre crearea camerelor agricole.
La consultări vor participa reprezentanții conducerii MAIA, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală, exponenții Rețelei Naționale LEADER, ai asociațiilor de profil, experți din România, Austria, Germania și Franța.
Pe 4 iulie, campania de informare se va desfășura la Hîncești, pentru producătorii din Hîncești, Cimișlia și Leova. De asemenea, la Ialoveni, pentru producătorii din Chișinău, Ialoveni, Strășeni, Anenii Noi și Dubăsari. Pe 5 iulie, vom merge la Florești, unde vor participa producătorii din Florești, Soroca și Șoldănești. Apoi, la Telenești, unde se vor aduna producătorii din Orhei, Telenești și Rezina. Pe data de 8 iulie, va fi o companie de informare pentru agricultorii din Căușeni, unde sunt așteptați și producătorii agricoli din Ștefan Vodă. Pe 9 iulie, campania va ajunge la Edineț, pentru producătorii din Edineț, Ocnița, Briceni, Dondușeni. În aceeași zi, la Bălți sunt așteptați producătorii din Bălți, Glodeni, Râșcani, Fălești, Drochia și Sângerei. Pe 10 iulie, la Ungheni vor participa producătorii agricoli din Ungheni, Călărași și Nisporeni. În ultima zi, pe 11 iulie, la Cahul, sunt așteptași agricultorii din Cahul și Cantemir. Totodată, în aceeași zi, la Comrat vor fi informați producătorii din Comrat, Ceadîr-Lunga, Basarabeasca, Taraclia și Vulcănești.
Precizăm că, întâlnirile vor avea loc la casele de cultură din centrele raionale și se va informa despre eficiența acestor camere agricole.
Potrivit MAIA, dialogul și consultările privind organizarea și funcționarea camerelor agricole sunt esențiale pentru preluarea unor practici sustenabile de guvernanță și organizare a sectorului agricol. Prin intermediul Camerelor Agricole se urmărește creșterea nivelului de pregătire a membrilor comunității agricole, consolidarea capacităților de absorbție a noilor tehnologii și fondurilor de sprijin destinate dezvoltării agriculturii, precum și promovarea intereselor fermierilor în raport cu instituțiile statului.
Amintim că, o delegație de agricultori moldoveni au revenit recent dintr-o vizită de studiu în Germania și Austria, unde au explorat funcționarea Camerelor Agricole. Aceștia susțin că modelul european este un exemplu viabil pentru modernizarea agriculturii din Republica Moldova. Totuși, există provocări care trebuie depășite pentru a adapta succesului camerelor agricole germane și austriece la specificul moldovenesc.
Recomandăm și: Reflecții după deplasare: Ce părere au fermierii despre Camerele Agricole
Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul tehnic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat cu suportul financiar al USAID. Documentul urmează a fi definitivat după consultările cu fermierii și examinat de Parlament în lectura a doua.
Citește și: Crearea camerelor agricole: Suport pentru fermieri sau colectivizare forțată
Potrivit documentului, camerele agricole sunt organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol, precum și dintre celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale, pe domeniile lor de competență. În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe si experiențe între membri.
Camerele agricole vor fi constituite în două nivele: zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Calitatea de membru al camerei agricole va putea fi obținută de către producătorii agricoli care dețin drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin două hectare de teren agricol arabil; sau cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis; sau cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat; sau un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară. Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.
Te-ar putea interesa și: Fermierii, împotriva camerelor agricole: Încalcă dreptul la libera asociere
Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale. Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid. Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar, pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor.