
Fermierii mici din cele mai afectate raioane de seceta din anul trecut, au beneficiat de semințe de sorg, o cultură rezistentă la arșiță și secetă, care ar putea înlocui porumbul. Ajutorul a fost oferit de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu sprijinul Guvernului Japoniei. Astfel șase tone de semințe de sorg au fost repartizate către 280 de gospodării agricole din 21 de raioane care dețin terenuri cu suprafața de până la 8 hectare.
Semințele de sorg au fost repartizate în aceste zile fermierilor din raionul Hâncești. Printre aceștia se numără și Anatolie Brînza din satul Sărăteni. Bărbatul spune că va planta în premieră această cultură agricolă, scrie Moldova 1.
„Am înțeles că e mai rezistentă la secetă, la condițiile climaterice și dacă o să meargă bine o să ne extindem”, a spus bărbatul.
Fermierii care au beneficiat de semințe își pun mari speranțe în diversificarea culturilor pentru a putea obține rezultate bune și pe timp de secetă. Iar cu timpul, această plantă veche, originară din Africa, ar putea înlocui porumbul.
„Agricultura a fost, este și va fi tot timpul ca o loterie, noi anual 250-300 de ha de porumb semănăm, depindem de condițiile climaterice. Vrem totuși să diversificăm ca în loc de porumb să încercăm sorg”, a spus Vladimir Simașco, fermier.
Autoritățile spun că la prima etapă au fost identificați fermierii mici din raioanele cele mai afectate de secetă în 2024, iar dacă vor fi identificate mijloace financiare, de semințe de sorg ar putea beneficia și fermierii cu suprafețe mai mari de 8 hectare.
„Bineînțeles, în cazul în care rezultatele vor fi pozitive și roada la hectar va fi mai mult de 6 tone, vom continua aceste eforturi și vom continua să promovăm sorgul ca pe o cultură rezistentă la secetă”, a menționat Tudor Robu, reprezentant adjunct Fao Moldova.
Valoarea totală a semințelor distribuite în această etapă este de circa 3,5 milioane de lei.
„Având pământuri foarte fertile, ce constituie invidia lumii, noi dorim ca Republica Moldova să reușească și să prospere. Acum, când schimbările climatice afectează substanțial agricultura, ne-am gândit că putem face ceva pentru a ajuta fermierii de aici, prin oferirea fertilizanților, a semințelor de sorg”, a declarat Yoichiro Yamada, ambasadorul Japoniei în R. Moldova.
Menționăm că Proiectul "Asistență de urgență pentru reducerea impactului secetelor extreme prin distribuția semințelor de sorg și a hranei pentru animale", este finanțat de Guvernul Japoniei cu o valoare totală de 560 de mii de dolari SUA pentru o perioadă de doi ani.