Un eveniment dedicat celebrării campaniei de seceriș a avut loc pe 12 august, în satul Brăila, comuna Băcioi. „Seceriș 2023” s-a organizat în contextul finisării recoltării grâului, orzului și rapiței. Producătorii de cereale care au înregistrat producții mai bune față de anii precedenți au fost menționați de către autorități, cu diplome la diverse categorii.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a oferit informații cu privire la rezultatele obținute în cadrul campaniei de seceriș.
„Toate cele peste 300 de mii de hectare de cereale, de grâu în mod deosebit, au fost recoltate. Roada medie în anul curent a depășit 4 tone. Comparativ cu anul 2022, când au fost 2,7 tone la fiecare hectar, roada a fost bogată. Cele mai bune recolte s-au strâns în Nordul Republicii Moldova și în zona de Centru, iar cele mai slabe - în zona de Sud, unde nivelul de precipitații a fost unul scăzut”, a declarat Vladimir Bolea.
Acesta a subliniat și măsurile elaborate în sprijinul producătorilor agricoli, dat fiind că toamna anului 2022 a fost una în care agricultorii au folosit motorină și îngrășăminte foarte scumpe.
„Din acest considerent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a propus și Guvernul a susținut că, anul curent 2022 să vină cu subvenții la motorină și îngrășăminte. Deja au fost recepționate dosarele pentru plata subvenției pe acciza la motorină și a fost elaborat regulamentul repartizării a 200 de milioane de lei pentru subvenționarea costurilor suportate de către agricultori la fertilizanți. Situația în regiune este una foarte complicată, ceea ce ne face să ne adunăm împreună și să discutăm strategia noastră economică de vânzare a produselor. Ministerul este interesat să vindeți la un preț cât mai bun producția pe care o aveți în stoc”, precizează oficialul.
Circa 180 de agricultori au fost distinși cu diplome de merit, după următoarele 5 categorii: înalta productivitate a cerealelor de Grupa I; contribuție exemplară la plata impozitelor; crearea și menținerea locurilor de muncă; cel mai activ tânăr implicat în agricultură; mecanizatorul cu abilități tehnice remarcabile.
Andrian Panfili, un agricultor din Criuleni, a fost apreciat pentru cel mai activ tânăr implicat în agricultură. Acesta a menționat că roada din acest an este mult mai reușită, decât anul trecut.
„Sunt producător agricol de cereale: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță. Suprafața totală a gospodăriei este de aproape 300 de hectare, dintre care puțin peste 100 de hectare a fost grâu, de unde am extras o recolta de aproape 5 tone per hectar, o recoltă bună. Dacă ar fi să compar roada din acest an, cu roada din anii precedenți, atunci în 2021 am înregistrat recorduri la ambele grupe, dar față de anul 2022, roada anului 2023 o consider mai bună”, relatează Andrian Panfili, administratorul gospodăriei S.R.L Panfili - Agrofarm, din satul Jevreni, raionul Criuleni.
Tehnica performantă este foarte importantă pentru a obține recolte înalte și de calitate, susține Viorel Băcioi, distins cu o diplomă pentru înalta productivitate a cerealelor de Grupa I. Totodată, acesta a remarcat că, la moment, cea mai mare provocare cu care se confruntă agricultorii este prețul mic la cereale.
„Avem o gestiune în jur de 1.500 de hectare de cereale și culturi tehnice. Roada din acest an este mai bogată. Anul trecut la grâu am înregistrat o roadă de trei tone, iar anul acesta am ajuns la 5 tone per hectar. Tristețea noastră sunt prețurile. În toamnă, primăvară am avut investiții mari, iar acum din cauza războiului, prețul la cereale este de două ori mai mic și asta este marea provocare a noastră. Dacă respectăm o rotație corectă a culturilor, roada este garantată, la fel de importantă este și tehnologia pe care o folosim. Dacă nu ai tehnica necesară și te duci cu sapa la câmp, atunci randamentul roadei va fi foarte scăzut”, a opiniat agricultorul din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, Viorel Băcioi.
De asemenea, Mihail Lupeica, din raionul Nisporeni se poate bucura de o roadă bogată anul acesta. Agricultorul susține că aceasta se datorează condițiilor climatice, dar și practicilor agricole utilizate.
„Ne ocupăm cu agricultura începând de la grâu, porumb, floarea – soarelui și harbuji. Avem 400 de hectare în total, 100 de hectare de grâu, 200 de hectare de floarea soarelui și 100 de porumb. Roada din acest an este mult mai reușită, decât anul trecut. Aceasta se datorează condițiilor climaterice, dar și tehnologiilor utilizate. Am trei ani de când am renunțat la aratul pământului. Primul și al doilea an nu s-au văzut rezultate, dar acum suntem mulțumiți. Pe viitor nu vrem să ne lărgim, pentru că prețurile sunt puține, dar tindem să ne modernizăm. Mai bine mai puțin pământ, dar să-l prelucrăm cum trebuie”, a spus agricultorul din Nisporeni, Mihail Lupeica.
Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre provocările cu care se confruntă agricultura moldovenească și a îndemnat la găsirea soluțiilor.
„Din cauza războiului din Ucraina și blocarea Mării Negre, toate căile logistice fost date peste cap, dar noi ori stăm şi ne plângem cât este de rău, ori încercăm să transformăm această situaţie în oportunităţi. Pentru aceasta este Guvernul, Parlamentul și împreună vom găsi soluții”, a specificat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
Totodată, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a adus în discuție problemele agricultorilor și a apreciat calitatea produselor moldovenești.
„Majoritatea vizitatorilor japonezi care au stat câteva zile în Moldova, spun că cerealele, legumele și fructele consumate aici sunt minunate. În întreaga lumea, încălzirea globală și schimbările climatice cauzează efecte serioase pentru agricultură. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a adus la creșterea bruscă a prețurilor mondiale la imputurile agricole vitale, în special, la combustibil, îngrășăminte, minerale și semințe”, afirmă ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada.
La evenimentul festiv „Seceriș 2023” au participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, președintele Parlamentului Igor Grosu, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu, oficiali ai corpului diplomatic și partenerilor internaționali.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!