В Молдове

Forța Fermierilor: Programul de rambursare TVA nu funcționează

Автор: AgroExpert
Forța Fermierilor rambursare TVA - agroexpert.md

La o lună după adoptarea Legii privind prelungirea Programului rambursării TVA a producătorilor agricoli cu încă un an, actul respectiv nu ar funcționa. Despre aceasta susține Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că agricultorilor li se refuză depunerea cererilor de rambursare a TVA.

„Acest act normativ are o importanță majoră în condițiile unei decapitalizări extreme a fermierilor mici și mijlocii și lipsei altui ajutor din partea autorităților. Agricultorilor li se refuză cererile de rambursare a TVA sub motivul că Ministerul Finanțelor nu a reușit să modifice Regulament intern, în care ca atare e nevoie de înlocuit doar două cifre”, se arată în nota informativă emisă de Asociație.

O altă problema din această lege pe care au identificat-o fermierii ține de plafonul de rambursare, care nu permite restituirea sumelor TVA mai mare decât cea care a fost la 1 ianuarie 2023. Acest plafon a fost stabilit inițial pentru un an de acțiune a programului de rambursare.

„Foarte mulți agricultori au ajuns la plafon în perioada precedentă și acum nu pot beneficia de rambursare, chiar dacă au sume impunătoare de TVA, cu care statul le este dator. Evident pentru a doilea an de durată a Programului este necesar fie eliminarea plafonului, fie dublarea acestuia”, specifică aceștia.

În contextul situației financiare deplorabile a miilor fermieri mici și mijlocii și revolta tot mai mare în rândurile acestora, Asociația Forța Fermierilor cere:

  1. Punere imediată în aplicare a legii cu privire la Programul de rambursare a TVA producătorilor agricoli;
  2. Eliminarea sau cel puțin dublarea plafonului de rambursare a TVA, astfel încăt mai mulți agricultori să se beneficieze de efectul legii.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!