В Молдове

Foto | Copaci doborâți! Ploaia torențială a făcut ravagii în țară

Автор: AgroExpert
Ploile torențiale a făcut ravagii în țară - agroexpert.md

În urma precipitațiilor abundente și vântului puternic mai multe localități din centrul țării, dar și capitala au fost afectate.

„În total de pe părțile carosabile au fost deblocați peste 100 de arbori, iar specialiștii au intervenit în 10 cazuri de ridicare a firelor electrice de la sol. Polițiștii și pompierii au fost alertați pentru deblocarea traseelor, dar și defrișarea copacilor în orașul Orhei, unde au intervenit în peste 30 de cazuri”, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Intervenții similare pentru deblocarea copacilor căzuți au avut loc pe trasee în Ialoveni, Reseștii Noi și Budești, Criuleni, Măgdăcești, Ratuș și Zaicana, dar și la Rezina, Slobozia-Horodiște.

Cele mai multe intervenții ale echipajelor de salvatori, polițiști și carabinieri au avut loc în capitală. Aici, 66 de arbori au fost deblocați de pe trasee, curți, dar și autovehicule parcate. 

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale în urma condițiilor meteo nefavorabile au rămas deconectate parțial de la energia electrică 130 de localități din 9 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Către dimineața zilei de 12 iunie mai rămân parțial fără curent electric 86 de localități din 9 raioane. 

„În urma furtunii înregistrate în data de 11 iunie a crescut cu aproape 50% numărul solicitărilor, înregistrându-se până la 750 de solicitări pe oră”, precizează autoritățile.

Totodată, Primăria Municipiului Chișinău informează că în Capitală este declarată Situație de forță majoră.

În prezent sunt făcute estimările și evaluările suplimentare ale gradului de prejudicii provocate de furtună și se calculează pagubele, pentru a fi alocate surse financiare în urma intemperiei de ieri seară.

Amintim că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea a fost valabilă în intervalul 11 iunie, ora 15:00 - 12 iunie, ora 02:00.

Află și: Nu scăpăm de instabilitate atmosferică. A fost emis un nou Cod Galben

În luna iunie, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd cantități de precipitații apropiate de mediile anuale. Informațiile se conțin în perspectiva meteorologică publicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Află și: Ce temperaturi și precipitații se prevăd în iunie

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!