В Молдове

Foto | Cum se elaborează prognoza meteo? Ziua Mediului, la SHS

Автор: Lidia Danila

Zi de zi urmărim starea vremii pentru a vedea cum să ne îmbrăcăm și dacă este necesar să ne luăm sau nu umbrela. Pe 5 iunie este sărbătorită Ziua Mediului, iar cu această ocazie Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a organizat Ziua Ușilor Deschise. Vizitatorii au avut oportunitatea de a interacționa cu experții, de a vedea cu ajutorul căror aparate se stabilesc fenomenele naturii și cum se fac prognozele.  

Produsele finale livrate sub forma buletinelor meteo pornesc de la datele culese în teren, mai exact în stațiile unde se măsoară o serie întreagă de parametri. La cea din Chișinău, tehnica modernă se îmbină cu observațiile făcute de specialiști. 

„Avem două stații automate, care au senzori la temperatură, umiditate, presiune și nu suntem nevoiți să facem observațiile manual. Eu cred că natura dictează, iar noi nu trebuie să o supărăm. Aceasta este deviza mea în viață”, a declarat șefa stației meteo, Lilia Roșcovan. 

Pe șefa direcției prognoze meteo am găsit-o în birou, monitorizând deplasarea anticiclonilor și a ciclonilor. 

„Pentru a elabora prognozele folosim imaginile satelitare. Sunt zile în care modelele diferă, făcând dificilă luarea deciziilor, mai ales când este instabilitate atmosferică. Prognoza meteo pentru 7 zile este cele mai greu de realizat. Doar prognozele pentru primele 3 zile sunt cele mai aproape de adevăr”, precizează șefa secției prognoze, Stolear Nadejda.

Despre aparatele de măsurat temperatura, nivelul și volumul apei am aflat de la șeful direcției Hidrologie Dinu Prepeliță. Datele respective se colectează atât de pe râurile mari – Nistru și Prut, cât și de pe râurile mici.

„Rețeaua de Monitoring a Republicii Moldova este compusă din 53 de posturi hidrometrice, dintre care 30 sunt semiautomatizate. Utilajul automatizat este instalat pe râul Nistru și râul Prut în posturile hidrometrice, cele mai importante din țară. Ele transmit nivelul apei în râu la fiecare 10 minute și deja vedem care este situația. Am început să operăm cu noțiunea de schimbări climatice. În rezultatul acesteia observăm că sunt râuri mai puține. În linii generale, situația la moment este stabilă. Totuși, pe râurile mici este o problemă, deoarece au scăzut nivelurile acestea, dar nu este pericol de a declară secetă. Sperăm că în urma precipitațiilor care au căzut în ultimele săptămâni situația se va îmbunătăți”, a susținut șeful direcției hidrologie, Dinu Prepeliță. 

Precizăm că, Ziua Mondială a Mediului este marcată pe 5 iunie. În acest an, tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător este regenerarea terenurilor, deșertificarea și rezistența la secetă.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!