В Молдове

FOTO | Defrișare ilegală în masă la Cahul. Oamenii legii caută făptașii

Автор: AgroExpert
defrișare ilegală - agroexpert.md

Inspectorii de mediu din Cahul investighează un caz grav de defrișare ilegală, care se întinde pe o suprafață de circa șapte hectare. Mai exact, peste 650 de arbori din specia salcie au fost tăiați în fâșia forestieră din localitatea Colibași. Lucrările de investigații continuă, iar făptașii încă nu au fost depistați. Conform calculelor, prejudiciul adus mediului înconjurător este de peste 48 de mii de lei.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, incidentul a fost sesizat de către primarul localității. Arborii au fost tăiați în fâșia forestieră gestionată de administrația publică locală, pe o suprafață de aproximativ șapte hectare, în apropierea râului Prut și în zona de frontieră.

Făptașii nu au reușit să scoată tot lemnul defrișat din zonă, chiar dacă mai mulți bușteni erau bine aranjați și gata de transportare. Cei de la Poliția de Frontieră spun că acte permisive cu privire la recoltarea lemnului de către angajații ,,Silva-Sud” în prealabil privind defrișări în zona de frontieră cu Direcția Sud a Poliției de Frontieră nu au fost prezentate.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului punctează că incidente de defrișare ilegală și tăierea abuzivă a arborilor au devenit o problemă tot mai mare în Republica Moldova.

„O astfel de distrugere a ecosistemelor și a habitatelor naturale ale animalelor poate avea consecințe grve asupra mediului înconjurător și asupra comunităților locale. În acest caz, autoritățile trebuie să acționeze rapid și ferm pentru a identifica și pedepsi infractorii și pentru a proteja mediul înconjurător. Este important ca cetățenii să fie atenți și să raporteze orice activitate suspectă în zonele verzi sau în pădurile din apropiere.De asemenea, organizațiile neguvernamentale și alte grupuri civice ar trebui să continue să promoveze o atitudine responsabilă față de mediu și să încurajeze comunitățile să se implice în acțiuni de conservare a naturii”, se arată în comunicatul IPM.

Prin urmare, inspectorii îndeamnă populația să se implice activ în sesizarea acțiunilor de defrișare și distrugere a pădurilor și să ia parte la protejarea mediului înconjurător prin simpla adoptare a unui comportament responsabil și prin respectarea regulilor și legilor în vigoare. Alegerea unor produse ecologice, reducerea consumului de energie și apă, precum și reciclarea sunt doar câteva exemple de acțiuni la îndemâna noastră.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!