В Молдове

Franța rămâne un partener de încredere al Moldovei în dezvoltarea sectorului agricol

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a avut o întrevedere protocolară cu E.S. Graham Paul, Ambasadorul Republicii Franceze la Chișinău. În cadrul discuțiilor, ministrul și-a exprimat aprecierea pentru relațiile bilaterale dintre state, pentru dialogul dinamic şi buna cooperare.

Ministrul a subliniat importanţa înaltă a relaţiilor bilaterale cu Franța, reieșind din obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova și alinierii la valorile și cerințele statelor Uniunii Europene.

”Experiența Franței este semnificativă în acest sens pentru țara noastră. Ne dorim să continuăm activitățile de colaborare între instituţiile de învăţământ mediu şi superior din domeniul agriculturii din Republica Moldova şi Franța, prin organizarea vizitelor academice ale personalului didactic, administrativ şi studenților. Solicităm susținerea părții franceze și acordarea asistenței în vederea reabilitării sistemelor de irigare/ desecare existente care, în rezultat, va asigura majorarea productivității culturilor agricole și protejarea terenurilor agricole de inundații. La fel, MAIA își propune atragerea asistenței financiare pentru dezvoltarea și consolidarea sectorului zootehnic”, a declarat Viorel Gherciu.

 

În aceeași ordine de idei, oficialii au convenit să lanseze schimburi de experiență în domeniul certificării și controlului de stat privind produsele cu indicații geografice protejate, denumiri de origine protejate și specialități tradiționale garantate; organizarea seminarelor pentru agricultorii care își desfășoară activitatea în domeniul zootehnic în scopul obținerii unui produs de înaltă calitate și sigur; efectuarea vizitelor de studiu în Franța în vederea familiarizării cu tehnologiile de producere a cidrului; preluarea experienței Franței în cultivarea materiei prime și procesarea culturilor etero-oleaginoase; colaborare în domeniul profilaxiei și combaterii rabiei la animale, inclusiv a bolilor la animalele acvatice.

Notă: Relațiile de colaborare moldo-franceze au la bază Protocolul de înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Agriculturii şi Pescuitului al Republicii Franceze în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, semnat la Paris, la 14 octombrie 1997. Pe parcursul ultimilor ani, relații de cooperare bilaterală s-au dezvoltat între instituţiile de învăţământ mediu şi superior din domeniul agriculturii din Republica Moldova şi instituţii similare din Franța. Astfel, Colegiul de Zootehnie şi Medicină Veterinară din Brătuşeni colaborează în baza unui acord cu Liceul profesional agricol Magnac-Laval din Republica Franceză, fiind realizate schimburi de studenţi între instituţiile respective; Universitatea Agrară de Stat din Moldova colaborează cu Institutul Naţional Superior de Ştiinţe Agronomice Agrosup Dijon din Franţa, în cadrul proiectului TEMPUS ”Leading and Managing Change in Higher Education”.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!