В Молдове

Fructele moldovenești, solicitate pe mai multe piețe de desfacere

Автор: AgroExpert
export prune mere struguri MAIA - agroexpert.md

Prunele, merele și struguri pentru masă sunt exportate în cantități mai mari și sunt solicitate pe mai multe piețe de desfacere. Despre acest lucru a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.

Oficialul a anunțat că producătorii de prune au reușit în sezonul curent, să atingă un record în exporturi și că Republica Moldova ar putea deveni cel mai mare exportator mondial de prune din emisfera nordică.

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada iulie-octombrie 2023, fermierii au exportat circa 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 de milioane de dolari SUA, cu un preț mediu de export de 0,52 USD/kg. Se estimează că până la sfârșitul sezonului agricol, volumul total al exporturilor de prune va atinge cifra de 85 de mii de tone.

Citește și: Record la exportul de prune: R. Moldova, pe locul 3 în topul exportatorilor

Factorii care au contribuit la aceste rezultate sunt: recoltele scăzute de prune în unele țări și liberalizarea pieței Uniunii Europene pentru exportul de prune. Aproximativ 73% din volumul total de prune a fost exportat în UE, iar celelalte 27% în țările CSI.

Referitor la sectorul de producere a merelor, în anul 2023, se preconizează o recoltă de 505 mii tone de mere. Volumul exporturilor din roada anului curent este estimat la nivel de 185 de mii de tone, cu cca 60 de mii tone mai mult decât cel exportat din roada anului 2022.

„Avem noi destinații de export. Vorbim despre țările din Golful Persic, țările din UE, Africa și Asia de Sud-Est. Aproximativ 50 de mii de tone vor fi comercializate în stare proaspătă pe piața locală. Până la 1 noiembrie 2023 fabricile de procesare au achiziționat aproximativ 250 de mii de tone de mere”, a menționat Vladimir Bolea.

Datele de la Asociația Moldova Fruct arată că, prețul pentru 1 kg de mere în stare proaspătă variază între 7-14 lei în dependență de soi și de calitate, iar fabricile de procesare procură merele cu prețul de 2.5 lei/kg. Totodată, susțin că vestea bună pentru producătorii de mere este sporirea oportunităților de export, din cauza că, în mai multe regiuni ale lumii a scăzut recolta de mere, iar cererea rămâne ridicată în țările din Orientul Mijlociu, Asia și Europa.

Te-ar putea interesa și: Mai puține mere în 2023: Cu ce prognoză vine Moldova Fruct

În sectorul de producere a strugurilor pentru masă se arată că, din luna iulie și până la sfârșitul lunii octombrie, viticultorii au izbutit să exporte peste 30 de mii tone de struguri de masă. Cei mai mulți struguri au fost livrați către consumatorii din Ucraina, România, Federația Rusă, Rusia, Kazahstan, Belarus, Letonia ș.a. Circa 14 mii de tone de struguri pentru masă au ajuns pe rafturile din UE, ceea ce înseamnă cu peste 30% mai mult decât livrările efectuate în aceeași perioadă a anului trecut.

Valoric, exportul de struguri pentru masă în UE constituie aproximativ 11 milioane de dolari SUA, fiind o majorare cu aproape 50% comparativ cu anul 2022. Este de remarcat și faptul că s-a extins considerabil geografia exporturilor. În prezent, se efectuează livrări în 17 țări ale UE, comparativ cu 9 state anul trecut. Principalele destinații ale exportului de struguri în UE sunt România, Polonia, Letonia, Olanda, Croația, Lituania ș.a. Totodată, se observă că prețul mediu de export al strugurilor pentru masă este majorat în acest an. Prognozele arată că Republica Moldova va reuși să exporte cantități mai mari de struguri pentru masă decât anul trecut.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку