Fermierele din Republica Moldova au fost premiate în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Femeilor în Agricultură. Evenimentul, organizat de către PRIAevents, s-a desfășurat la Chișinău și a adunat producătoare din diverse regiuni ale țării care au înregistrat succese.
„Gala Femeilor în Agricultură s-a dovedit a fi un concept apreciat de femeile care activează în agricultură, pentru că află atât informații utile pentru afacere, dar și pentru că văd istoriile de succes ale altor femei și se pot inspira. Agricultura este un domeniu greu, fiindcă sunt provocări mari. Totuși, se poate! Femeile pot opta pentru orice sector din agricultură, pentru a începe un business în acest sector”, a declarat Raluca Voivozeanul, CEO PRIAevents.
Printre laureate s-a numărat fermiera din raionul Ialoveni Felicia Isac, care a mărturisit că încă de la o vârstă fragedă a fost implicată în afacerea din domeniul agriculturii a familiei.
„Agricultura am ales-o fiindcă de mică am crescut cu acest domeniu. Părinții au început o afacere. Apoi, crescând m-am implicat și eu, deschizând un SRL. Creștem legume și fructe în câmp deschis. Cu timpul am accesat granturi, proiecte care ne-au ajutat să modernizăm tehnica, astfel ne-a fost ușurată munca”, susține Felicia Isac.
De asemenea, Carmina Vicol, care este proprietara companiei Monicol, a fost și ea apreciată pentru rezultatele obținute. Aceasta a istorisit despre parcursul său în domeniul producției, procesării și exportului de fructe uscate, miez de nuci, ulei de nuci și alte produse auxiliare.
„Circa 70% din produsele care le exportăm sunt produse certificate organice. Produsele le vindem în Repubica Moldova, în România și în Statele Unite. Ne mândrim că ne reușește să ducem peste hotare gusturile fructelor noastre, care este unul deosebit”, a afirmat ea.
Femeile care au reușit să își lanseze propriile afaceri agricole sunt modele de putere și determinare. Despre aceasta a subliniat secretara de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Alexandra Șian.
„Aceste femei sunt acele antreprenoare de succes care au dat dovadă de putere și determinare fără precedent. Ele au trecut prin toate impedimentele sociale. Business-urile conduse de femei sunt, conform statisticilor, mai mici ca anvergură și cu mai puțini angajați, însă sunt acele business-uri care asigură dezvoltarea acasă”, precizează Șian.
Din 2019 până în 2022, subvențiile accesate de către instituțiile economice administrate de femei fermiere au crescut semnificativ.
„Statul vine cu diferite măsuri de sprijin pentru femeile fermieri: +10% pot obține femeile fermier la post investiții, dar nu mai mult de 4 apeluri și să nu depășească valoarea de 500 de mii de lei per beneficiar. Ce ține de plățile în avans în dependență de subvenționare de la 10-15% pot beneficia de acele majorări la subvenții. Investind într-o doamnă agricultoare, investim în viitorul țării, pentru că femeile dacă s-au lansat într-o activitate, ele o vor duce până la final cu succes și vor avea și rezultate bune”, a explicat directorul general al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Sergiu Batiușca.
În prezent, din peste 39.000 de standarde care există și sunt valabile în Republica Moldova, aproximativ 2.000 sunt standarde în sectorul agroalimentar. Beneficiarii standardelor în agricultură sunt toate categoriile de părți interesate: producători, consumatori, autorități.
„Rolul standardelor în agricultură este unul esențial, întrucât agricultura este principalul suport al vieții, oferindu-ne baza – hrana. În același timp, standardele pot fi instrumente valoroase pentru că oferă îndrumări și bune practici pentru inovare în tot lanțul agricol. În primul rând, pe producători îi ajută la creșterea eficienței, durabilității, trasabilității proceselor și nu în ultimul rând facilitează exportul. În același timp, consumatorii au siguranța unui produs de calitate și a unei oferte extinse pe piață. Autoritățile, în schimb, beneficiază de o bază solidă pentru implementarea politicilor publice în domeniul agroalimentar”, reprezentanta Institutului de Standardizare din Moldova, Nadejda Diaconu.
PRIAevents din România, cu o experiență de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, este prima și singura companie care a organizat Gala Femeilor în Agricultură, un eveniment cu impact în domeniul agricol și care își propune să contribuie la dezvoltarea agriculturii din Moldova. Echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei în România, Bulgaria și Moldova.