В Молдове

Garden Expo: Destinația perfectă pentru a da start sezonului de grădinărit

Автор: AgroExpert
Garden Expo: Destinația perfectă pentru a da start sezonului de grădinărit - agroexpert.md

Pasionații de grădinărit și cei dornici să-și transforme curțile în adevărate raiuri verzi au un motiv de bucurie: Garden Expo 2024. Acest târg de primăvară este locul ideal pentru cei ce caută o varietate largă de puieți, flori și material săditor pentru noul sezon.

În cadrul expoziției Moldconstruct Expo de la Moldexpo, în premieră se organizează GARDEN EXPO 2024 - târg de primăvară, unde producători și distribuitori localu au în vânzare plante decorative, pomi fructiferi, bulbi de flori, butași de viță de vie și multe altele, totul într-un singur loc, la cele mai avantajoase prețuri.

Radion Cebotari din satul Hagimus, raionul căușeni, a venit la târg cu o ofertă vastă de materialul săditor viticol: peste 170 de soiuri de struguri de masă și 15 soiuri de struguri pentru vin. Prețurile variază de la 30 de lei și pot ajunge până la sub 200 de lei pentru soiurile mai noi.

„Soiurile noastre sunt testate de mulți ani. Sunt de origine din Ucraina și Rusia, dar avem și soiurile noastre autohtone. Înainte de a le propune cumpărătorilor, pe toate le testăm în câmp să vedem dacă sunt adaptate condițiilor de climă din țara noastră. Cel mai solicitat material săditor este Moldova și deja multe soiuri de vin cu aromă de Muscat”, ne-a spus Radion.

La mare căutare sunt și puieții. Gospodăria Țărănească Pînzari Vadim propune vizitatorilor un asortiment de peste 300 de soiuri de copaci și arbuști fructiferi, dar și copaci exotici. Comerciantul spune că tendința de cumpărare se orientează spre soiurile noi, precum cele franceze, spaniole și canadiene, care sunt rezistente la clima noastră.

„Suntem producători de copaci fructiferi, tot ce ține de livadă, grădină, amenajarea curții. Avem material săditor diferit și un asortiment foarte mare. Venim cu cea mai mare colecție de soiuri de copaci fructiferi din Republica Moldova. Totodată avem și peste 100 de culori pentru cei interesați de trandafiri. Nu lipsesc din oferta noastră nici copacii exotici, precum kaki, curmal, granat”, susține Pînzari Vadim.

Copacii fructiferi costă în jur de 50 de lei, trandafirii sunt la 20-25 de lei, iar tufișurile variază între 20-30 de lei.

Soții Ludmila și Igor Pantiliciuc au venit la Garden Expo 2024, cu ofertă de copaci fructiferi, pomușoare și flori. Deosebit de atrăgătoare au fost magnoliile, care au captat atenția și interesul vizitatorilor.

„Prețurile diferă în funcție de dimensiune, culoarea florilor și soi, variind între 150 și 800 de lei. Noi dispunem de aproximativ 7 soiuri disponibile pentru a satisface diversele preferințe ale clienților”, ne-a declarat Cătălina Botnariuc.

Mai mulți fermieri din raioanele nordice ale Republicii Moldova, precum Briceni, au venit dis-de-dimineaţă la Chişinău pentru a vinde puieţi de pomi fructiferi și ornamentali. Ivan Lisnic este din satul Grimăncăuți, din Raionul Briceni, comercializarea puieților a devenit o parte integrantă a vieții localnicilor. Încă din copilărie, pasiunea pentru grădinărit a fost ca o moștenire pentru Ivan Liscnic, inspirat de părinții săi.

„Avem oferte pentru căpșun, magnolii și puieții de copaci fructiferi. Însă, în special în acest an, ne-am dat seama că interesul este îndreptat către puieții de cireș, vișin și cais, în timp ce mărul și părul sunt mai puțin căutați”, ne-a spus Ivan Liscnic.

Vizitatorii și-au exprimat mulțumirea față de modul în care s-a desfășurat târgul, având oportunitatea să achiziționeze material săditor pentru noul sezon.

„De la târgul de puieți am cumpărat o magnolie. De mult îmi doream una în curte și iată că în sfârșit am găsit și soiul să-mi placă și culoarea. Mă bucur că s-a organizat un astfel de târg”, a menționat o cumpărătoare.

Un alt bărbat a optat pentru material săditor de viță de vie, dar și puieți de măr, cireș și liliac alb.

„Am găsit tot ce-mi trebuia la târg. Am cumpărat o mulțime de soiuri de viță de vie și copaci fructiferi pe care vreau să-i plantez în grădină. Sper să aibă o creștere bună și să ne ofere multe fructe gustoase”.

Garden Expo 2024 se desfășoară în perioada 28 - 31 martie, de la ora 10.00 până la 18.00, la CIE Moldexpo.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!