Cu toate că Republica Moldova produce material săditor viticol de calitate, cât și puieţi de culturi de fructe cu sâmburi, din păcate acestea nu pot fi exportate în Uniunea Europeană. Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor a decis reluarea importurilor de material săditor către Federaţia Rusă din unele pepiniere din Italia, Serbia, Republica Moldova, Belarus şi Turcia începând cu 21 martie 2022. Totuși există mari probleme de logistică, în special ce țin de achitarea mărfii. Am discutat cu Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, deținător de pepinieră, dar și fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova.
Expertul susține că decizia Serviciului fitosanitar rus Rosselhoznadzor nu va schimba foarte mult situația producătorilor de material săditor din Moldova.
”Problema privind exportul de material săditor în Federaţia Rusă are o istorie aparte, după ce ne-am dorit ani de zile să obținem acest lucru, încă din 2009 a fost o înţelegere ca specialiştii de la Roselhoznadzor să vină în Moldova ca să inspecteze pepinierele, căci fără opinia lor exportul de material săditor nu era posibil. Specialiştii ruşi au venit abia în luna septembrie 2016 şi au vizitat pepinierele din Moldova, de unde au prelevat mostre de plante şi sol. Faptul că în această situație tensionată anunță că din nou, materialul nostru săditor este la căutare nu prea cred că va stârni o mare avalanșă de puieți din Republica Moldova în Federația Rusă. Este foarte dificil să se ajungă acum în Rusia și chiar dacă vreun producător să decidă transportarea pe ruta de ocolire a Ucrainei, achitarea îi va da mari bătăi de cap. Așa că nu este nicio fericire pentru producătorii noștri, rublele rusești chiar nu sunt atractive. Iar costul transportului pe traseul nou, pe ocolite este destul de mare, nici nu este rentabil. Așa că suntem într-o așteptare care va mai dura până vom avea alte oportunități” a menționat Gheorghe Gaberi.
Unica soluție care ar putea oferi oportunități reale producătorilor de material săditor din Moldova este negocierea cu Uniunea Europeană, pentru a obține drept de export în țările UE.
”Autorităţile ar fi bine să convingă factorii de decizie de la Bruxelles să permită exportul de material săditor viticol din Moldova, chiar dacă ţara noastră nu este membră a UE. Astfel am putea exporta în România și cred că ar fi suficient pentru noi. Pentru materialul pomicol am rezolvat pe când eram încă la Ministerul Agriculturii, însă anul trecut a fost adoptată o decizie a Uniunii Europene prin care s-a declarat că Moldova este în lista țărilor cu risc și autoritățile trebuiau să demonstreze că nu este așa. Angajații de la ANSA urmau să definitiveze procedura, dar se pare că nu s-a întâmplat. Pe când eram în funcție la ANSA, am negociat 5 ani la rând cu cei de la Bruxelles pentru a obține dreptul de a exporta material săditor, în 2020 trebuia să vină o comisie de evaluare din UE să viziteze pepinierele și să ne includă în lista țărilor cu drept de export în UE a materialului viticol. Din păcate nu s-a dus până la capăt, deși s-a făcut o muncă enormă, scriam săptămânal scrisori și am negociat cu toate cele 28 de state ale UE, urmau să vină cei 2 experți în Moldova. Totuși cred că cineva din cadrul MAIA și ANSA ar putea reveni cu o scrisoare pentru a relansa această solicitare. Dacă am reuși acest lucru, piața României ar fi suficientă pentru materialul nostru săditor, atât pomicol, cât și viticol” a subliniat Gheorghe Gaberi.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!