В Молдове

Gheorghe Guzun: ”Norocul nostru este că avem oameni muncitori, iar produsele noastre sunt gustoase și sănătoase”

Producătorul de brânzeturi, Gheorghe Guzun din Cimișlia, a participat în perioada 12-16 aprilie la PRODEXPO 2021 din Moscova, eveniment internațional, unde produsele moldovenești din lapte de capre și oi, au fost înalt apreciate. Din acest motiv, producătorul susține că sunt necesare eforturi pentru a iniția exportul produselor pe piața rusească.

Ghoerghe Guzun a mai participat la PRODEXPO în 2019, când a obținut și medalia de aur pentru brânza noastră tradițională de oi. Totuși, în condițiile pandemiei, formalitățile pentru participarea la Expoziția internațională au dat multe bătăi de cap, însă producătorul din Cimișlia, a îndeplinit toate cerințele pentru a ajunge din nou să prezinte produsele moldovenești unui număr mare de vizitatori și pentru a iniția colaborări atât de necesare.

”Noi am avut contract semnat din decembrie 2020, fiind printre participanții de pe lista aprobată de autoritățile din Rusia și astfel am ajuns cu bine acolo.Cine a gustat produsele noastre, rămâneau cu gura căscată, fiind curioși de unde provin. Avem un mare potențial și trebuie de inițiat procedura pentru a putea exporta brânzeturile noastre, gustoase și naturale. Anul acesta nu am participat la degustările comisiilor, cu siguranță era să obținem vreo medalie. Dar ceea ce am înțeles este că merită să depunem eforturi pentru a exporta pe această piață enormă, avem produse calitative care nu trebuie să fie irosite” a menționat Gheorghe Guzun.

Compania pe care a lansat-o în 2019 are capacitatea de procesare a 7-10 tone de lapte zilnic, adunat din 5 puncte de colectare din Cimișlia, Taraclia, Leova. Produsele ajung în toate rețelele de magazine din țară, însă este nevoie de o piață de desfacere mult mai mare, susține producătorul din Cimișlia.

”Oamenii noștri vor să muncească, s-au săturat să țină brânza în beciuri, vor să o vândă și să producă alte cantități. Dorință este, lapte la fel, noi adunăm 7-10 tone în fiecare zi, procesăm această cantitate, fără probleme, avem utilajul necesar în fabrică, luat în credit este adevărat, dar fără echipamentele necesare, nu poți produce așa cum se cuvine, un produs de calitate. Am investit în secția de producere și credem că există un mare potențial care trebuie folosit. Pe lângă brânzeturile tradiționale din laptele de oi, noi producem și Riccota, un tip de brânză de Italia,  avem  și Caciotta, produsă din amestecul de lapte de oi, vaci și caprine, Montasio în asortiment. Încercăm și mucegaiul albastru. Cașcavalul produs de noi este destul de apreciat, am început să experimentăm, producând cu diferite gusturi, maturat atât în vin alb, cât și în vin roșu” ne-a detaliat producătorul de la Cimișlia, Gheorghe Guzun.

Pandemia a pus bețe în roate ca și în orice domeniu, însă procesul de producție a continuat la fabrica ”GM-COM” din Cimișlia.

”Norocul nostru este că avem oameni muncitori și optimiști. Sunt convins că fără aceste calități, nimic nu s-ar mai produce în Moldova. Noi suntem abia la început de cale, continuăm să ne perfecționăm procesul de producție, de ambalare a produselor și sperăm că în curând vom avea un ministru mai competent la MADRM care va apăra interesele producătorilor din Moldova și va depune eforturi pentru a le ușura accesul pe piețele internaționale, atât în Federația Rusă, cât și în Uniunea Europeană” a menționat Gheorghe Guzun.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!