Autoritățile Republicii Moldova pot asigura securitatea alimentară a țării, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu la dezbaterea „Fațetele crizei alimentare în Republica Moldova și în lume”.
„Am întocmit o listă cu 14 produse de bază care sunt necesare pentru securitatea alimentară și care trebuie furnizate prin producție locală. Acestea sunt grâul, floarea soarelui, sfecla de zahăr, carnea de pui și porc, ouăle etc. Pentru majoritatea articolelor, putem oferi o acoperire de 100% cerere/consum. Există un deficit de carne de porc, aproximativ 12%, de pui - aproximativ 30%”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește asigurarea directă a pieței cu bunuri autohtone, cel mai mare deficit se atestă la produsele zootehnice, produsele lactate - „se importă până la 160 de mii de tone de lapte anual, aşa că aici mai avem de lucrat”.
În ceea ce privește creșterea prețurilor la alimente, Gerciu a spus că, în faza inițială, este necesar să se asigure prezența corespunzătoare pe piață a producătorului autohton, folosindu-se practica piețelor regionale, care este deja pregătită de guvern.
„Securitatea alimentară a țării va fi asigurată, prin utilizare potențialului țării pentru acoperirea producției interne, dar și pentru export”, a punctat ministrul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!