Ghid de buzunar privind compostarea deșeurilor organice

В Молдове

A avut loc lansarea Ghidului de buzunar privind organizarea, gestionarea şi utilizarea platformelor de compost, care conţine informaţii despre oportunităţile de compostare în gospodărie, metodele şi procesul de compostare, uneltele şi echipamentele necesare pentru amestecare, dimensiunea platformei, calitatea compostului. Publicația a fost elaborată în cadrul proiectului „InfOrganic 2020-2022”, implementat de A.O. „Educaţie pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

Ghidul este destinat fermierilor care gestionează mai multe hectare de teren agricol şi oferă sfaturi privind cele mai bune practici de compostare, precum şi riscurile asociate cu abordările greşite.

Compostarea oferă posibilitatea de a transforma în siguranță deșeurile organice în materie care poate fi returnată în sol. Aceasta poate fi realizată de gospodăriile de toate tipurile.

Compostul este un remediu natural pentru problemele solului. Producerea compostului propriu este o modalitate de a menține costul de producere redus.

Ce fel de deșeuri pot fi compostate?

Gama de deșeuri care pot fi compostate este enormă, începând de la gunoi de grajd, crengi tocate, până la resturi alimentare.

În următorul tabel din Ghidul de buzunar privind organizarea, gestionarea şi utilizarea platformelor de compost elaborat recent cu suportul programului USAID Farmer-to-Farmer, sunt reprezentate deșeurile ce pot fi compostate:

Versiunea electronică a ghidului poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii, precum şi pe www.studii.movca.md.

Editarea ghidului are loc în paralel cu implementarea unui proiect axat pe crearea portalului de şcolarizare în principiile agriculturii ecologice studii.movca.md, realizat de Asociaţia patronală „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA).

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: movca.md
обратно к списку