В Молдове

Gunoiștea de la Stăuceni: Când va fi relansat studiul de fezabilitate

Автор: Fiodorov Ilinca
Stăuceni gunoiește Ministerul Mediului - agroexpert.md

Pe parcursul anului 2023, autoritățile doresc să relanseze procedurile de contractare a experților pentru dezvoltarea Studiului de Fezabilitate pentru Regiunea de Management al Deșeurilor unde se include și orașul Stăuceni. Înregistrat la sfârșitul anului 2022, proiectul de lege presupunea construirea unui centru modern de gestionare a deșeurilor din Chișinău și cinci raioane din centrul țării. Totuși, inițiativa a stârnit mai multe disonanțe, fapt pentru care a fost retrasă de pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului.

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Mediului susțin că anterior a fost realizat studiul de prefezabilitate, cu selectarea potențialelor terenuri care corespund criteriilor pentru construcția infrastructurii de management al deșeurilor (depozit regional, stații de sortare de compostare și stații de transfer al deșeurilor) la nivel regional, iar acum se orientează spre etapa următoare.

„Conform Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 privind regionalizarea managementului deșeurilor, or. Stăuceni se regăsește în Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 4 (mun. Chișinău, r-nul Strășeni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Cocieri, Anenii-Noi). Luând în considerare că, pe parcursul anului 2023 se inițiază implementarea proiectului-pilot în RMD nr. 5 (Ungheni, Nisporeni, Călărași) finanțat de către BEI/BERD, concomitent vor fi relansate procedurile de contractare a experților de către BEI pentru dezvoltarea Studiului de Fezabilitate pentru Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 4”, se arată în mesajul Ministerului Mediului.

Astfel, potrivit estimărilor, odată cu identificarea potențialei locații pentru amplasarea infrastructurii regionale de gestionare a deșeurilor,  elaborarea studiului ar dura circa 12-18 luni. Ulterior, pentru construcția centrului ar fi nevoie de până la 2 ani.

În ceea ce privește costurile, Ministerului Mediului invocă mai mulți factori care ar influența investițiile finale, care vor fi menționați în raportul final. 

Cum a fost identificată locația

Autoritățile susțin că cele 20 de hectare din Stăuceni ar urma să fie evaluate în cadrul în cadrul Studiu de fezabilitate. Astfel, se va analiza dacă sunt îndeplinite toate criteriile necesare pentru construirea unui depozit regional modern conform cerințelor Uniunii Europene. 

„Locația de la Stăuceni a fost selectată în funcție de criteriile stabilite în Strategia de gestionare a deșeurilor pentru anii 2013-2027, inclusiv, așezarea geografică în raport cu stabilirea hotarelor regiunilor de management al deșeurilor, condiţiile geologice şi hidrologice”, susține conducerea Ministerului.

Proiectul privind amenajarea la Stăuceni a unei gunoiști moderne se include în Strategia de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2013-2027, precum și pentru a implementa Acordul de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro semnat între BERD și Republica Moldova pentru Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova”, în ianuarie 2023.

Totodată, acesta face parte și din angajamentele asumate de Republica Moldova în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit fostei ministre a Mediului, în prezent consiliera președintei Maia Sandu, Iuliana Cantaragiu, astfel de centre sunt pe larg răspândite în Lituania, Croația, Grecia.

La nivel de zonă se dorește a fi construit un Centru de gestionare a deșeurilor, unde va fi aplicată tehnologia de trate mecano-biologică a deșeurilor, cu toate componentele sale: sortarea tuturor deșeurilor, fracțiile recilabile merg la agenți economici pentru reciclare, fracția solidă nerecilabilă merge la agenții economici producători de energie, fracția organică merge la biodigestie, de unde se captează biogaz, care tot se transformă în energie, ulterior organica se transformă în compost, care este utilizat ca îngrășământ, și o pondere mică de deșeuri este înhumat la poligon, care are straturi de protecție cu geomembrană pentru a evita poluarea apelor. În paralel cu construcția acestui Centru, toate gunoiștile din cele 273 de localități vor fi lichidate”, a declarat fosta ministră.

Situația din Republica Moldova

În anul 2013, în R. Moldova, a fost aprobată Strategia de gestionare a deşeurilor, astfel încât, până în anul 2027, autoritățile își propun să creeze servicii de colectare a deșeurilor, să reducă cantitățile de deșeuri de la gropile de gunoi și să promoveze reciclarea, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene.  Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat R. Moldova un împrumut de 100 milioane de euro pentru a dezvolta sisteme de gestionare a deșeurilor și a implementa această strategie. Banii din prima tranșă, în mărime de 25 de milioane de euro, vor fi investiți în dezvoltarea zonei Centru.

Totuși, de la implementare și până în prezent nu au fost realizate acțiuni concrete pentru îndeplinirea priorităților. Potrivit datelor Inspectoratului pentru Protecția Mediului, colectarea selectivă a deșeurilor este organizată parțial doar în municipiul Chișinău și în unele centre raionale. ABS Recycling este compania care sortează deșeurile menajere mixte din  municipiul Chișinău. Zilnic, aici sunt sortate aproximativ 500 de tone de deșeuri menajere, care ulterior sunt balotate și transportate la reciclare fiecare categorie în parte. 

În anul 2020, statistica arăta o cifră de 1.136 de gunoiști exploatate la nivel de țară, cu o suprafață de 1.225,43 ha. 

„Monitorizarea procesului de ecologizare a localităților țării prin închiderea/lichidarea gunoiștilor neconforme cerințelor de mediu a fost setată ca și prioritate in PAG și va fi efectuată prin intermediul IPM, în cadrul bilunarelor ecologice de primăvară-toamnă. De asemenea, odată cu implementarea proiectului Deșeuri Solide în RM urmează a fi lichidate și gunoiștile neautorizate”, au punctat cei de la Ministerul Mediului. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!