В Молдове

Igor Grigoriev: ”Chiar dacă avem un volum de producere agricolă mai mare ca anul trecut, prețul la cereale va crește”

Recoltarea cerealelor din grupa a II în unele raioane a început, în altele, se mai tărăgănează, mai ales în cazul porumbului, care se află încă pe câmp. Recoltarea acestuia poate fi compromisă de ploile care inevitabil vor urma în perioada următoare, astfel agricultorii ar putea suporta pierderi uriașe, deși roada se anunță mai bogată decât anul trecut cu 50%.

Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” susține că recoltarea porumbului se amână din cauza umidității mari.

”Chiar recent am avut ocazia să merg prin raioanele țării și am văzut că porumbul stă încă pe câmp, motivul fiind umititatea mare în această perioadă, care persistă încă. Din ceea ce am văzut, cred că sunt zone unde porumbul va fi recoltat tocmai la primăvară. Desigur, dacă vor începe ploile, agricultorii vor fi nevoiți să recolteze porumbul rapid și să-l usuce artificial. Se estimează o roadă bogată în acest an și de porumb, în jurul a 2 milioane de tone. Probabil jumătate din acest volum va merge la export. De fapt, în acest sezon avem producții bune și la floarea soarelui, care în mare parte a fost recoltată, fiind circa 800 de mii de tone” a menționat Igor Grigoriev.

Întrebat care va fi prețul la cereale, în contextul faptului că se anunță producții mari în acest an, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale” a dat de înțeles că prețurile vor fi mari, chiar dacă recolta este mai bună decât anul trecut.

”Prețul va crește, căci asistăm la această criză energetică simțită atât regional, cât și la nivel global, care generează scumpiri în toate domeniile. Dacă este să vorbim de prețul la floarea soarelui, aceasta se vinde acum cu 11,50 lei și sunt șanse că va ajunge la prețul de vânzare și de 13 lei. Vom vedea cu ce preț de pornire se va vinde porumbul, dar pot să vă spun că există multe companii care au semnate contracte cu prețuri neavantajose și care suportă pierderi colosale, căci au în contracte specificat prețul de 8 lei, de exemplu, iar acum sunt nevoiți să cumpere producția cu 11,50 lei. Politicienii noștri nu prea știu realitatea și în unele situații, chiar dezinformează populația. De 6 luni de cînd sunt la cârma asociației, am făcut  peste 40 de adresări la conducerea țării, reacție zero deocamdată și îmi pare rău că nu suntem auziți” a declarat Igor Grigoriev.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!