В Молдове

În 2023, RM a produs peste cinci mii de tone de miere. Cât a exportat

Автор: AgroExpert
producția de miere - agroexpert.md

În anul 2023, producția de miere a fost de aproximativ 5.500 tone, similară cu cea din 2022. Totodată, în 2023, cantitatea de miere exportată a fost de 1,715 tone. Informațiile au fost prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia.

Potrivit datelor prezentate de ANSA, în Republica Moldova sunt 9.421 de apicultori autorizați (care dețin Pașaport al stupinei). Dintre aceștia, 3.319 dețin formă juridică de activitate.

„Statul a investit în sectorul apicol peste 100 de milioane de lei în anul 2023, bani acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Din cele 73 de cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură”, menționează MAIA.

Pentru susținerea și promovarea sectorului apicol a fost elaborat un proiect de Hotărâre a Parlamentului pentru a institui „Ziua Națională a Albinei”, sărbătorită la 20 mai. Această inițiativă are ca scop promovarea consumului de miere în Republica Moldova.

Citește și: Ziua mondială a albinelor: Câte familii de albine sunt în R. Moldova

În colaborare cu Ministerul Mediului, s-a decis și modificarea cadrului normativ pentru a permite apicultorilor să-și amplaseze stupii în păduri pe tot parcursul anului, gratuit.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!