Cadrul normativ care va reglementa cultivarea cânepii industriale a fost subiect de discuție la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, alături de reprezentanții Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă din Republica Moldova.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au anunțat progresele privind simplificarea procedurilor de autorizare pentru cultivarea cânepii industriale. Astfel, toți cultivatorii de cânepă industrială vor trebui să obțină autorizație de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Obținerea autorizației este condiționată de deținerea unui certificat de procesare și a unui contract cu un procesator autorizat.
Regulamentul cu privire la reglementarea activităților de cultivare a cânepii industriale urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.
„Subliniem importanța unei colaborări strânse între cultivatorii și procesatorii de cânepă industrială, pentru a asigura un proces de producție eficient. Acest lucru este fundamental pentru crearea unui lanț valoric sustenabil. Prin alinierea eforturilor și sprijinirea reciprocă, veți putea valorifica la maxim potențialul economic al cânepii industriale”, a menționat șeful direcției politici în sectorul vegetal, Grigore Baltag.
În domeniul alimentar, semințele de cânepă sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, Omega-3 și minerale, fiind potrivite atât pentru consumul uman, cât și ca furaj pentru animale.
În construcții, cânepa industrială este folosită pentru a produce materiale precum betonul din cânepă ("hempcrete"), lâna de cânepă și panouri de izolație fibrolemnoase, care oferă soluții durabile și eficiente energetic. De asemenea, cânepa are o utilizare importantă în producția de hârtie.
Un alt aspect pozitiv este că, în perioada iulie-septembrie, când alte culturi nu mai produc polen, cânepa industrială continuă să producă cantități mari de polen. Acest lucru este benefic pentru biodiversitate, deoarece susține populațiile de polenizatori. În plus, cânepa industrială nu necesită pesticide, ceea ce o face o cultură ecologică și prietenoasă cu mediul.