В Молдове

În Republica Moldova va fi creat un registru digital al fermierilor

Автор: Fiodorov Ilinca
fermieri

Printre prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare se află digitalizarea sectorului. Astfel, autoritățile de la Chișinău își propun ca în următorii ani să creeze un Registru al fermierilor din Republica Moldova care să fie actualizat sistematic cu informații despre terenurile agricole, culturile cultivate, precum și modul de utilizare a acestora. Proiectul se află la fază studiului de fezabilitate cu privire la crearea platformei digitale, care a fost elaborat cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, la solicitarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ce presupune platforma digitală

Registrul fermierilor va fi un instrument digital ce va automatiza procesele de evidență pe segmentul agricol și va integra toate activitățile producătorilor agricoli. În acest scop, vor fi stocate date despre producătorii agricoli, tipologia și dimensiunea exploatațiilor agricole gestionate de aceștia.

Totodată, acesta va fi parte componentă a Sistemului integrat de administrare şi control (IACS), elaborarea căruia este o precondiție a Uniunii Europene față de statele în faza de preaderare în vederea facilitării accesului fermierilor la sprijinul comunitar. În acest sens, este planificat ca în perioada următoare să fie identificate cel puțin 3 raioane unde se va fi implementa un proiect-pilot de testare a tuturor modulelor IACS.

Sistemul va conține imagini ortofoto, ce vor putea fi accesate de instituțiile statului și fermieri. De asemenea, vor fi stocate date despre activitățile agricole, tipologia și dimensiunea exploatațiilor agricole gestionate de fermieri.

Prezent la evenimentul de prezentare a studiului, ministrul agriculturii Vladimir Bolea susține că digitalizarea agriculturii este o cerință constant înaintată de către fermierii din Republica Moldova.

„Discuțiile despre elaborarea registrului au început în luna septembrie a anului trecut, iar acum suntem în faza prezentării studiului de fezabilitate. Ulterior vor stabili următorii pași în acest domeniu. Sperăm că în câțiva ani să avem un sistem digital de evidență a tuturor activităților care se întâmplă în agricultură”, a declarat Bolea.

Potrivit autorilor studiului, registrul va deveni un suport util în luarea deciziilor de către autorități în procesul de acordare a subvențiilor agricultorilor, precum și de prevenire a utilizării iraționale a suprafețelor agricole. 

Totodată, autoritățile își propun să preia modele digitale din țările membre ale Uniunii Europene. Astfel, Vladimir Bolea a declarat că pe parcursul anilor, sistemele de date învechite vor fi înlăturate, iar cele elaborate conform cerințelor UE vor fi integrate într-o platformă complexă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!