În autonomia găgăuză a crescut brusc numărul cazurilor de defrișări ilicite în fondul forestier public, transmite MOLDPRES cu referire la presa din regiune.
Potrivit specialiștilor autorității silvice şi subdiviziunii Agenției Ecologice din UTA Gagauz-Yeri, tăierile ilicite s-au întețit odată cu creșterea prețului la gaze naturale. Astfel, de la începutul anului, în regiune s-au înregistrat 40 de cazuri, iar în ultimele trei zile, în trei localităţi – şase cazuri de tăieri ilegale, conform "Вести Гагаузии". Potrivit lui Evgheni Şevcenco, şeful Inspecţiei pentru protecţia mediului din UTA Găgăuzia, recent, în satul Dezghinja şi municipiul Comrat, au fost tăiaţi 42 copaci de salcâm, cu diametrul ce abia atingea 12 centimetri.
"Tăietorii nelegali de lemne cauzează pagube substanțiale mediului înconjurător, consecințele sunt suportate de flora şi fauna locală. Totodată, trebuie să ţinem seamă că stepa Bugeacului este împădurită doar în proporție de 13%, or, tăierile de pădure constituie una din principalele cauze ale schimbărilor climatice” susţine Evgheni Şevcenco, citat de gagauzinfo.md.
Conform sursei citate, autoritățile locale încearcă să salveze situația, însă lipsa de umiditate aduce la ceea că o parte din puieţii plantaţi nu se prind. În acest an, în autonomia găgăuză a fost lansată o campanie de amploare, cu genericul "Sădeşte un copac – creşte o pădure”. Până în prezent, în cadrul acesteia au fost plantaţi sute de puieţi, care, în opinia specialiştilor, au nevoie de grijă multilaterală, pentru a avea şansa să crească şi să se dezvolte, aducând folos mediului.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!