В Молдове

Industria Prelucrătoare de Carne din R. Moldova solicită dialog cu autoritățile

Автор: AgroExpert
Industria Prelucrătoare de Carne din R. Moldova solicită dialog autorități

Membrii Asociației Patronale din Domeniul Industriei Prelucrătoare de Carne din Republica Moldova au transmis o adresare către Președinta Maia Sandu, manifestând îngrijorarea față de dificultățile cu care se confruntă industria lor și au solicitat un dialog în vedere dezvoltării acestui sector.

Reprezentanții industriei au subliniat faptul că sectorul industriei prelucrătoare de carne a fost afectat negativ de reglementările și constrângerile birocratice create de instituțiile statului, subliniind necesitatea unei abordări mai favorabile pentru dezvoltarea afacerilor și a mediului antreprenorial.

„Este adevărat că acest sector a avut și are o imagine denigratoare, dar această imagine a fost creată de producătorii neonești și instituțiile statului, care au creat reglementări prin care s-au creat bariere birocratice cu elemente de corupere pasivă sau activă în detrimentul dezvoltării sectorului industriei alimentare, producerea produselor cu valoare adăugată preparate și produse din carne”, se arată în adresarea trimisă de Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne din Republica Moldova (PÎIPC).

Aceștia au menționat că, o parte din problemele subsectorului de carne, carne de orice specie, produse procesate din carne țin de căile de aprovizionare și logistică (materii prime, ingrediente, ambalaje, costuri resurse energetice), care în mare parte sunt din import.

„Dacă în mare parte am liberalizat importurile de produse alimentare cu valoare adăugată atunci statul ar trebuie să ofere și accesul liber la materii prime, fără a aplica taxe, tarife vamale și TVA. În astfel de condiții, produsele alimentare locale, dar și întreprinderile cu profil alimentar pur și simplu nu sunt competitive, și nu vor rezista. Este adevărat că piața sau consumatorul va fi asigurat cu produse alimentare din România, Polonia, ș.a doar ca aceste produse nu vor fi locale, iar angajații calificați își vor pierde locurile de muncă și diplomația economică va avea de promovat doar vinul și cele șapte produse pentru care am obținut încă pentru un an excluderea tarifului vamal la import în UE”, precizează membrii PÎIPC.

Citește și: Prețurile la produsele din carne de porc vor crește brusc, dacă autoritățile nu vor interveni

De asemenea, membrii Patronatului Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne din Republica Moldova au evidențiat faptul că sectorul a avut foarte puține ocazii de dialog cu reprezentanții Guvernului, în ciuda nevoii de soluționare a problemelor și a dezvoltării industriilor.

„Avem o dificultate și o lipsă de comunicare cu reprezentanții puterii executive și legislative, care prin lege ar trebui să se ocupe de constrângerile și reglementările ce țin strict de dezvoltarea sectorului produse agroalimentare. La doi ani de guvernare, sectorul a avut doar o singura întrevedere cu prim-ministra, Natalia Gavrilița soldată cu învinuiri in adresa reprezentanților întreprinderilor din industria alimentară”, mai specifică aceștia.

În contextul celor expuse mai sus, membrii PÎIPC solicită următoarele:

  1. Întrevederea membrilor PÎIPC cu prim – ministrul, Dorin Recean, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
  2. Accesul liber la materii prime pentru industria de procesare alimentară, asigurarea securității alimentare, diminuarea riscului de focare de Pesta Porcină Africană (PPA) în R. Moldova.
  3. Majorarea volumelor de producere aici in R. Moldova, taxe la buget, salarii și locuri de muncă, produse accesibile la raft, asigurarea contractelor sociale de livrare cu produse alimentare competitive la raft.
  4. Excluderea taxei, tariful vamal 20% + 200 euro/t; max.25% TVI Legii 172/2014 pentru pozițiile tarifare cu randament major pentru industria de procesare HS 020321 carne congelată  HS 020329 carne congelată dezosată.
  5. Se propune pentru asigurarea continuă a industriei de procesare, carne, preparate și produse din carne (conserve, pateuri) excluderea taxei, tariful vamal 15% + 100 euro/t; max.20%  HS 020714 (congelat) carne de pui congelată.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!