В Молдове

Inflația în R. Moldova a scăzut, în iulie. Ce produse s-au ieftinit

Автор: AgroExpert
inflația Moldova a scăzut iulie - agroexpert.md

În luna iulie 2023, prețurile medii de consum în Moldova au înregistrat o scădere cu aproximativ 0,8%, față de luna iunie a aceluiași an, informează datele Biroul Național de Statistică (BNS). Această reducere a marcat o continuare a trendului de scădere a ratei lunare a inflației, după ce prețurile medii de consum au scăzut cu 0,5% în luna iunie 2023, comparativ cu luna mai a aceluiași an.

Inflația anuală a înregistrat, de asemenea, o descreștere semnificativă în luna iulie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Rata inflației anuale a fost de 10,8%, cu o scădere de 2,4 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în luna iunie 2023 (13,2%).

Potrivit BNS, prețurile alimentelor au înregistrat o scădere de peste 1% în luna iulie 2023, contribuind la reducerea generală a prețurilor medii de consum cu 0,5%. Serviciile prestate populației au înregistrat o scădere mai mare, de peste 2%, contribuind la diminuarea prețurilor medii de consum cu 0,6%.

Pe de altă parte, prețurile medii de consum la mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,6% în luna iulie 2023, față de luna iunie 2023, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,3%.

Printre produsele alimentare care au înregistrat scăderi semnificative de preț în luna iulie se numără legume - cu peste 15%, zahăr - cu circa 1% și ulei vegetal - cu 0,4%. Totuși, prețurile ouălor de găină au înregistrat o creștere de aproape 11% în aceeași perioadă, arată datele publicate de BNS.

În ceea ce privește serviciile prestate populației, prețurile au scăzut semnificativ la tarifele reglementate pentru furnizarea gazelor naturale - cu peste 12%, a energiei electrice - cu puțin peste 10% și a energiei termice - cu aproximativ 8%, contribuind la reducerea prețurilor medii de consum cu 0,6%.

În schimb, prețurile la serviciile de transport de pasageri au înregistrat o creștere de 0,3%.

La categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la combustibili și carburanți au crescut cu 1,2%, cu o creștere semnificativă a prețurilor la motorină - cu circa 6% și la benzină - cu peste 2%, iar materialele de construcție au înregistrat o creștere de 0,4%, iar confecțiile au crescut cu 0,3%.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!