В Молдове

Inovații și Performanță în Horticultură: Cum a fost la Ziua Fructelor 2023

Автор: AgroExpert
Ziua Fructelor - agroexpert.md

Sute de fermieri, conducători şi specialiști ai întreprinderilor pomicole din ţară şi-au dat întâlnire la cea de-a V-a Expoziție specializată de tehnică şi inovații în domeniu, desfășurată sub genericul „Ziua Fructelor”. Evenimentul organizat într-o livadă modernă din raionul Telenești a servit drept o platforma pentru discuții despre tendințele din sectorul horticol, soluțiile de sporire a productivității și competitivității, precum și echipamente și inovații pentru lucrări mecanizate.

Pentru oaspeții evenimentului au fost organizate standuri, unde 40 de companii și-au expus produsele, echipamentele, sau serviciile. Acestea au venit cu soluții inovative precum: soiuri de perspectivă și înființarea livezilor moderne, protecții ineficiente contra bolilor și dăunătorilor, sistem de irigare, ambalaje și soluții inteligente și digitalizare, construcția frigiderelor și producerea energiei regenerabilă proprie.

„Expoziția este un eveniment  important în eforturile Asociației MoldovaFruct de a consolida sectorul pomicol și de al încadra în piețele mondiale ale fructelor. Avem un scop comun. În condițiile prețurilor scăzute la producția agricolă, la fructe și a costurilor ridicate la inputuri, ne dorim să găsim parteneri și idei noi de a spori roada și calitatea, astfel încât să putem vinde produsele noastre pe orice piață”, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele „Moldova Fruct” în debutul evenimentului.

Totodată, au fost organizate programe de seminare și demonstrații practice pentru cei începători care doresc să exploreze experiențele celor din sector.

În acest an, Ziua Fructelor s-a desfășurat în localitatea Căzănești, raionul Telenești, în livada companiei Prodcar, unde dintre cele mai performante. Nicolae Pascal cultivă fructe pe o suprafață de peste 100 de hectare, inclusiv mere, caise, vișine, cireșe și alune, utilizând cele mai avansate tehnologii disponibile. Fructele crescute cu grijă ajung pe piețele din Europa și Asia Mijlocie.

„Consider că agricultura este unul dintre sectoarele cel mai importante în țara noastră. Producția de fructe poate fi o provocare, deoarece necesită investiții semnificative în echipamente precum frigidere și linii de sortare, răcire, pregătire și ambalare. Pentru a ne promova produsele, am fost implicați în asocieri și am participat la diverse expoziții internaționale. Inițial, nu am fost încântat să organizăm Ziua Fructelor la noi, dar am acceptat această provocare. Înțelegem că acest eveniment este o platformă liberă de discuții pentru noi producătorii pomicoli, care avem nevoie de tehnică, inputuri și soluții inteligente”, a declarat Nicolae Pascal.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a specificat despre importanța evenimentului pentru dezvoltarea nu doar a sectorului horticol, ci și întregii economii a țării, în condițiile în care producătorii aduc un aport esențial, datorită performanței și exporturilor realizate.

„În ciuda faptului că de la an la an greutățile sunt din ce în ce mai mari, producătorii de fructe dau dovadă că pot cultiva livezi profitabile. Este important să avansăm și în continuare, însă acest lucru necesită implicarea tuturor și investiții. Prin măsurile de subvenționare, încurajăm pomicultorii să utilizeze soiuri performante și tehnologii inovative, să se asocieze și să-și ajusteze producția la standardele UE. Mai avem de lucrat la procesul de consolidare a agricultorilor și fortificare a procesului de prelucrare a legumelor și fructelor în perioada de post-recoltare ceea ce o să aducă plus valoarea în agricultura din Republica Moldova”, a declarat Vladimir Bolea.

Organizatorii susțin că ediția din acest an este una inedită, fiind pentru prima dată când expoziție specializată de tehnică şi inovații în domeniu are loc într-un câmp liber.

„Evenimentul este un prilej bun pentru toți partenerii noștri care să ne împărtășească producătorilor cele mai noi inovații din sectorul horticol. Fiecare fermier poate să ia decizii de investiții pentru viitor, iar noi ne dorim ca implementarea tehnologiilor avansate în livezi să aibă un traseu mult mai rapid în practică”, a declarat directorul executiv al Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fala.

Potrivit organizatorilor, în luna iunie au fost exportate peste 8.500 tone de cireșe, o creștere de 6,4 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În acest sezon, cireșele moldovenești au ajuns în 13 țări, destinațiile noi fiind: Marea Britanie, Italia, Spania și Belgia.

Ziua Fructelor, aflată la cea de-a V-a ediție a fost organizată de Moldova Fruct și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (Dezvoltăm Moldova Rurală), în parteneriat cu ProCreditBank, BASF, FMC, Vitaliti Fruct Grup și Corteva Agriscience. AGROEXPERT este partener media al evenimentului.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!