В Молдове

Interdicția de a exporta porumb, va fi oare anulată?!

porumb-pentru-export- AgroExpert.md

Astăzi, 2 martie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc o ședință de lucru cu exportatorii și producătorii agricoli în urma demersului înaintat de către Asociația Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE” prin care s-a solicitat deblocarea parțială a exportului de porumb. L-am contactat pe președintele Asociației, Igor Grigoriev pentru a afla care au fost soluțiile propuse de autorități și cât de repede va fi luată o decizie referitor la menținerea sau anularea interdicției de a exporta porumb.

Întâlnirea de astăzi a fost una destul de zgomotosă, exportatorii și producătorii agricoli au adresat aceleași întrebări, unde să depoziteze porumbul recoltat dacă nu pot să îl exporte și totodată de unde vor lua bani pentru a demara lucrările agricole din această primăvară dacă se va menține interdicția de export.

”Cei prezenți, peste 20 de agricultori au spus într-un glas că interdicția de a exporta porumbul în acest moment este o lovitură pentru ei. Nu vor avea de unde obține mijloace financiare ca să efectueze lucrările de primăvară și alte investiții ulterioare, în plus pentru depozitarea porumbului se cer condiții obligatorii, ca să nu se piardă recolta record obținută în acest an, 3 milioane 500 mii tone. Oficialii au recunoscut că decizia a fost luată fără a consulta pe nimeni, nici pe exportatori, nici pe agricultori. Au promis că în două zile vor analiza profund situația creată, vor vedea care sunt stocurile reale de porumb din țară, vor solicita informații pe întregul teritoriu al țării, atât de la producătorii mari, cât și de la cei mici. Le-am explicat detaliat în baza cunoștințelor mele prin primsa funcției la Asociație, că în condițiile actuale, în consecința războiului din Ucraina, care durează, cantitățile exportate oricum vor fi mult mai mici ca de obicei, pentru că exportul era în mare parte efectuat prin portul de la Reni. Totuși am subliniat necesitatea acută care există, exportatorii au nevoie de a-și valorifica minimul din stocurile lor. După calculele noastre, dacă vom obține permisiunea de a exporta porumb, se va ajunge la circa 150 mii tone pe parcursul lunii martie, dacă se vor găsi alternative de a exporta prin România. Am simțit că atât Viorel Gherciu, cât și Vladimir Bolea au înțeles că decizia a fost nu prea favorabilă producătorilor autohtoni și o vor revizui. Interdicția s-a pus rapid, vom vedea cum va fi scoasă” a declarat Igor Grigoriev.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!